Îngrijorările legate de presupusele controale ilegale la frontieră făcute de statele membre în Spațiul de liberă circulație Schengen au fost în centrul atenției pe 4 iulie, când deputaţii europeni au adus în discuție controlarea autobuzelor cehe de către autoritățile germane și controalele mobile de la frontierele olandeze în cadrul unei dezbateri cu reprezentanți ai Comisiei și Consiliului. Majoritatea grupurilor politice au criticat controalele.
„Doresc să vă asigur că decizia de schimbare a bazei legale pentru deciziile privind Schengen a fost luată din motive legale. Consiliul nu a fost motivat de dorința de a exclude Parlamentul din acest proces, dimpotrivă, dorim ca parlamentarii să fie pe deplin implicați“, a spus domnul Andreas Mavroyiannis, ministrul cipriot pentru afaceri europene.
Doamna Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne, a spus că posibilitatea de a călători fără controale la frontiere este unul din drepturile cele mai valoroase. Conform dumneaei, Comisia Europeană nu va ezita să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor dacă este necesar. „Încă lipsesc datele privind controlarea autobuzelor cehe de către autoritățile germane“, a spus doamna Malmström, arătând că supravegherea mobilă din Olanda nu constituie o încălcare a regulilor Schengen, deși decizia Curții încă nu a fost pronunțată în acest caz.
Manfred Weber (Germania), de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), a cerut Consiliului să retragă decizia privind baza legală. „Consiliul a reușit să pună în pericol una din cele mai mari realizări ale Europei: spațiul intern fără frontiere“, a spus dumnealui.
„Trebuie să putem să contăm pe Comisie. Aceasta trebuie să fie curajoasă și să nu ezite să își folosească puterile, în special când sunt puse în pericol drepturi fundamentale precum libertatea de circulație“, a spus Sylvie Guillaume(Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Franța). „Numai solidaritatea europeană și o abordare comunitară ne vor permite să reacționăm la provocările fragilității anumitor frontiere“, a adăugat dumneaei.
Doamna Renate Weber (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, România) a criticat încercarea statelor membre de a reduce libera circulație. Dumneaei a cerut Comisiei să fie mai proactivă în apărarea acestei libertăți. „În cazul în care Comisia va continua doar cu jumătăți de măsură, fără să îndrăznească să lanseze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, mi-e teamă că ne vom trezi într-o dimineață dându-ne seama că libertatea de circulație nu mai există“, a adăugat dumneaei.
„Vedem că statele membre merg până la limită cu ce este posibil în cadrul regulilor Schengen și folosesc diferite metode pentru a evita aceste reguli“, a spus doamna Judith Sargentini (Verzi/ALE, Olanda). „În loc să sprijine principiul fundamental al liberei circulații, Comisia Europeană susține controalele ilegale, de exemplu în Olanda“, a adăugat dumneaei.
Conform domnului Timothy Kirkhope (Conservatorii și Reformiștii Europeni, Regatul Unit), „Spațiul Schengen nu este doar o zonă guvernată de UE, reprezintă și teritorii și granițe ale indivizilor […] Securitatea națională rămâne unica responsabilitate a statelor membre. Această instituție dorește ca statele membre să aibă din ce în ce mai puțin control asupra propriilor frontiere“, a arătat dumnealui.
„Încălcările motivate politic ale regulilor Schengen sunt inacceptabile“, a spus doamna Cornelia Ernst (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, Germania). „Nu sunt controlate doar autobuzele, ci și oamenii, în special dacă au pielea neagră. Aceasta este o încălcare a legii“, a adăugat dumneaei.
Conform doamnei Mara Bizzotto (Grupul Europa Libertății și Democrației, Italia), „în ziua în care Consiliul a luat decizia de a permite statelor membre să reia controalele la frontierele interne, s-a născut o Europă mai curajoasă“.