Parlamentul European a jucat un rol crucial în soarta Acordului comercial de combatere a contrafacerii - ACTA - care s-a dovedit controversat încă de la început. Pe 4 iulie, 478 de deputaţi europeni au votat împotriva ACTA, 39 împotrivă și 165 s-au abținut. Acordul nu va putea intra în vigoare în UE.
Acordul are scopul de a ameliora punerea în aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală la nivel internațional. Multe țări sunt îngrijorate că economiile lor ar putea suferi mari pierderi din cauza contrafacerii și pirateriei. Există, însă, temeri că acordul ar favoriza interesele marilor companii în detrimentul drepturilor cetățenilor.
Comisia Europeană a trimis ACTA la Curtea de Justiție a UE și a cerut Parlamentului European să aștepte concluziile acesteia. Parlamentul European a votat, însă, deja. Înainte de votul în plen, cinci comisii au votat împotriva ACTA, iar comisia pentru petiții a primit o petiție împotriva acordului semnată de 3 milioane de persoane.
Dosarul de față vă prezintă ACTA și felul în care Parlamentul European va ajunge la o decizie, modul în care puteți fii la curent cu ultimele dezvoltări în domeniu și documente cu detalii despre acord.