acasa | contact
EuropeDirect Info Europe Direct
TURISM îN EUROPA » Cumpărături în Europa


La cumpărături

Toţi cetăţenii UE pot face oricâte cumpărături doresc, în orice ţară a Uniunii. Informaţi-vă în legătură cu cantităţile de tutun şi alcool permise, cotele TVA, reglementările referitoare la speciile pe cale de dispariţie, la produsele din carne şi produsele lactate şi aflaţi ce face UE pentru a-i proteja peconsumatori.

În UE

Cantitatea de mărfuri pe care le puteţi cumpăra şi transporta dintr-un stat membru în altul DeutschEnglishfrançais nu este limitată, atâta timp cât cumpărăturile sunt pentru uz personal şi nu sunt destinate comercializării. Taxele (TVA şi accize) sunt incluse în preţul pe care îl achitaţi şi nu mai pot fi imputate într-o altă ţară din UE.

Tutun şi alcool

Fiecare ţară poate stabili nivelul indicativ pentru cantitatea de tutun şi alcool considerată pentru uz personal. Dacă transportaţi o cantitate mai mare de produse de acest tip, este posibil să fiţi întrebat dacă intenţionaţi să le comercializaţi. Aceste niveluri indicative nu pot fi mai mici de:

 • 800 de ţigarete
 • 400 de ţigări de foi
 • 200 de trabucuri
 • 1 kg de tutun
 • 10 litri de băuturi spirtoase
 • 20 de litri de vin alcoolizat (ex. porto, sherry)
 • 90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos)
 • 110 litri de bere

TVA

Când faceţi cumpărături într-o altă ţară a UE, TVA-ul şi accizele sunt incluse în preţul pe care îl achitaţi. Având în vedere că aceste taxe variază de la o ţară la alta, există şi anumite diferenţe de preţ care se pot dovedi a fi interesante pentru consumatori.

Conceptul de cumpărături fără taxe („duty-free”) nu se aplică în cazul călătoriilor în interiorul UE, deoarece Uniunea, în ansamblul ei, constituie o piaţă unică. În schimb, vă puteţi bucura de o mare diversitate în materie de ofertă, stil, taxe şi preţuri.

Tabelul de mai jos prezintă cotele de TVA, standard şi reduse, aplicate în UE începând cu data de 1 iulie 2011. Lista completă a cotelor TVA DeutschEnglishfrançais şi a produselor şi serviciilor cărora li se aplică este, de asemenea, disponibilă.

  Ţara Cotă TVA redusă Cotă TVA standard
Austria 10 20
Belgia 6/12 21
Bulgaria 9 20
Cipru 5/8 15
Republica Cehă 10 20
Germania 7 19
Danemarca - 25
Spania 8 18
Estonia 9 20
Franţa 5.5 19.6
Finlanda 9/13 23
Regatul Unit 5 20
Grecia 6.5/13 23
Ungaria 5/18 25
Italia 10 20
Irlanda 9/13.5 21
Luxemburg 6/12 15
Lituania 5/9 21
Letonia 12 22
Malta 5/7 18
Ţările de Jos 6 19
Portugalia 6/13 23
Polonia 5/8 23
România 5/9 24
Suedia 6/12 25
Slovacia 10 20
Slovenia 8.5 20

Autoturisme

În cazul în care cumpăraţi o maşină nouă (cu un kilometraj care nu depăşeşte 6 000 km sau care a fost pusă în circulaţie cu mai puţin de şase luni în urmă), trebuie să achitaţi TVA-ul la înmatriculare în ţara de reşedinţă, la nivelul aplicabil în ţara respectivă. În unele ţări, pe lângă TVA, se plăteşte şi o taxă de înmatriculare. În prezent, producătorul este obligat să ofere clientului un certificat de conformitate, ceea ce simplifică formalităţile de înmatriculare la achiziţionarea unui autoturism nou în UE.

Comisia publică un raport anual privind preţurile automobilelor în UE English care vă permite să comparaţi preţurile practicate în diverse ţări, pentru aproximativ 90 dintre cele mai bine vândute modele produse de 26 de constructori auto.

Speciile pe cale de dispariţie

Circulaţia speciilor de animale sau de plante aflate pe cale de dispariţie sau a produselor derivate cum sunt produsele din piele şi medicamentele este strict controlată. Pentru a transporta anumite specii pe teritoriul UE, este posibil să aveţi nevoie de un certificat, prin urmare este bine să verificaţi acest lucru adresându-vă autorităţii CITES (Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie) din ţara Englishdumneavoastră.

Informaţii suplimentare despre implementarea CITES English.

Dacă veniţi dintr-o ţară din afara Uniunii Europene

Dacă intraţi în UE dintr-o ţară aflată în afara spaţiului comunitar DeutschEnglishfrançais, puteţi aduce cu dumneavoastră, fără a plăti TVA şi accize, bunuri pentru uzul personal în limitele menţionate mai jos. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care veniţi din Insulele Canare, Insulele Anglo-Normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA şi accize.

Băuturi alcoolice

 • 1 litru de băuturi spirtoase, peste 22 % vol. sau 2 litri de vin alcoolizat sau spumos
 • 4 litri de vin
 • 16 litri de bere

Produse din tutun

Limitele variază de la o ţară la alta, dacă veniţi din afara UE. De asemenea, există ţări care aleg să aplice limitele inferioare doar pasagerilor care călătoresc pe mare şi pe uscat (Bulgaria, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria) sau tuturor pasagerilor (Estonia şi România).

Limita superioară Limita inferioară
200 de ţigarete sau 40 de ţigarete sau
100 de ţigări de foi sau 20 de ţigări de foi sau
50 trabucuri sau 10 trabucuri sau
250 g de tutun 50 g de tutun

Alte produse, inclusiv parfumuri

Aceste cumpărături sunt limitate la 300 de euro/persoană sau 430 de euro pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport aerian şi maritim. Unele state membre aplică o limită mai mică, de 150 EUR, pentru călătorii cu vârsta de până la 15 ani.

Sistemul de rambursare a TVA-ului la export

Vizitatorii din afara UE pot beneficia de o rambursare a TVA-ului pentru bunurile pe care le-au cumpărat pe durata şederii lor în UE, cu condiţia ca bunurile respective să fie prezentate la vamă la plecare în termen de trei luni de la achiziţionarea lor, împreună cu documentele necesare pentru rambursarea TVA-ului. În mod normal, acestea sunt pregătite de către vânzător, dar, întrucât sistemul nu este obligatoriu, nu a fost adoptat de toţi comercianţii. Unele ţări stabilesc o valoare minimă a cumpărăturilor DeutschEnglishfrançais care pot beneficia de rambursare.

Carne, produse lactate şi alte produse de origine animală

Nu există restricţii privind transportul acestor produse în cazul în care călătoriţi în interiorul UE, având în vedere că toate statele membre ale Uniunii trebuie să respecte norme veterinare comune foarte stricte. Acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele care călătoresc din Andorra, Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi San Marino. Se pot aplica unele restricţii în condiţii specifice, precum apariţia unor epizootii localizate.

Dacă intraţi pe teritoriul UE din ţări aflate în afara spaţiului comunitar, altele decât cele menţionate mai sus, nu puteţi transporta în bagajele dumneavoastră carne, produse lactate sau alte produse de origine animală dacă acestea nu sunt însoţite de documente veterinare oficiale. Aceste măsuri urmăresc prevenirea introducerii unor boli animale grave pe teritoriul UE. Totuşi, vi se permite să transportaţi lapte praf şi alimente pentru copii, precum şi alimente necesare din motive medicale – însă trebuie respectate anumite condiţii. De asemenea, puteţi transporta şi alte produse de origine animală pentru consum propriu, în cantităţi limitate - de exemplu produse din peşte, melci, miere. Călătorii venind din Croaţia, insulele Feroe, Groenlanda şi Islanda pot transporta cantităţi reduse de carne şi produse lactate pentru consum personal.

Informaţii suplimentare privind introducerea pe teritoriul UE a cărnii, produselor lactate şi a altor produse de origine animală English

Programul de funcţionare al magazinelor

Magazinele au programe diferite, în funcţie de ţară sau regiune. În oraşele mari sau în zonele turistice, magazinele au deseori un program mai lung şi pot fi deschise inclusiv duminica. În regiunile mai izolate, magazinele au pauză de prânz de o oră sau pot fi închise în timpul săptămânii, într-o zi lucrătoare. În unele ţări, pauza de prânz durează mai mult, în altele, magazinele sunt închise sâmbăta după-amiază şi duminica.

Protecţia consumatorilor

În calitate de consumator, sunteţi protejat de legislaţia europeană, oriunde v-aţi afla în UE:

 • Siguranţa alimentelor: puteţi fi sigur că au fost respectate cele mai stricte norme de siguranţă alimentară datorită legislaţiei privind producerea, prelucrarea şi vânzarea alimentelor
 • Informaţii despre produsele alimentare: legislaţia comunitară privind etichetarea alimentelor vă permite să cumpăraţi produsele în cunoştinţă de cauză. Puteţi verifica lista ingredientelor pentru a le identifica pe cele care vă pot provoca alergii sau intoleranţe. Noua siglă a UE eu_organic_logo care apare pe toate produsele organice preambalate indică faptul că acestea respectă reglementările UE privind agricultura ecologică şi etichetarea, precum şi faptul că cel puţin 95% dintre ingredientele de origine agricolă au fost produse prin metode ecologice. Puteţi identifica uşor anumite produse de calitate după logoul care poartă menţiunea „denumire de origine protejată”, „indicaţie geografică protejată” sau „specialitate tradiţională garantată”.
 • Indicarea clară a preţurilor: preţul unitar al produselor (pe kilogram sau pe litru) trebuie afişat în supermarketuri pentru a facilita compararea preţurilor.
 • Produse cosmetice şi de protecţie solară: produsele cosmetice, eticheta trebuie să conţină lista de ingrediente folosite şi termenul de valabilitate după prima deschidere. Căutaţi simbolul care reprezintă un recipient deschis. Etichetele produselor de protecţie solară conţin în prezent informaţii mai clare, o precizare standard privind protecţia împotriva UVA, precum şi termeni standard pentru descrierea nivelurilor de protecţie. În plus, ar trebui să nu conţină termeni care pot induce în eroare, precum „protecţie totală”.
 • Marcajul CEMarcajul CE pe produse cum sunt jucăriile, produsele electrice şi telefoanele mobile indică faptul că acestea respectă toate normele europene în materie de siguranţă, sănătate şi protecţia mediului. Nu este obligatoriu ca toate produsele comercializate în UE să poarte marcajul UE.
 • Protecţia împotriva practicilor înşelătoare: publicitatea înşelătoare este interzisă şi legislaţia comunitară oferă protecţie privind pachetele de servicii turistice şi sistemele de proprietate imobiliară în regim de indiviziune, precum şi împotriva practicilor comerciale neloiale sau abuzive.
 • Cumpărături on-line: Faceţi cumpărături on-line sau pur şi simplu navigaţi pe internet? Aflaţi ce drepturi aveţi pe site-ul eYouGuide българскиčeštinaDeutschEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskisvenska. Veţi găsi informaţii utile privind posibilele pericole pe care trebuie să le evitaţi atunci când cumpăraţi pe internet un bilet de avion sau un bilet pentru un eveniment artistic sau sportiv English, de exemplu. De asemenea, puteţi solicita ajutorul lui Howard češtinadanskEnglishfrançaislietuvių kalbamagyarMaltiNederlandsportuguêssuomisvenska, asistentul comercial on-line, un instrument care îi ajută pe cumpărători să evite site-urile periculoase şi să obţină asistenţă în legătură cu achiziţiile pe internet.

Centrele europene pentru consumatori oferă informaţii practice în legătură cu drepturile consumatorilor şi acordă consiliere şi asistenţă pentru plângeri sau litigii transfrontaliere. Aceste centre există deja în cele 27 de state membre ale UE, precum şi în Islanda şi Norvegia.

Autori: CE

Comentarii:

MedverO.T. a scris, Sambata, 14 Noiembrie 2015, 05:44:56 :

I found much of new cognitive.
Purchase good medicines you can on http://neoral.qov.tw

VeronikaQ.L. a scris, Marti, 05 Ianuarie 2016, 03:32:52 :

I received many of new things.
In on-line pharmacy low cost for drug. See more to online pharmacy website.

NailX.X. a scris, Marti, 05 Ianuarie 2016, 04:01:32 :

I found learned a lot of new things.
Good no needed prescription medicines in buy zoloft online shop.

MerieQ.N. a scris, Marti, 26 Ianuarie 2016, 04:06:42 :

It`s is a very interesting paper.
Purchase on line essay at buy-essay-online-uk.concatenasys.com site of high quality at cheap price.

MerieP.V. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 05:08:16 :

It`s is a very interesting blog.
For order low medicines click to cheap tylenol online shop.

CaleosT.Z. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 05:30:53 :

I get many of cognitive.
Buy cheap meds you can on parlodel

IraM.I. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 06:03:19 :

This is a very great paper.
For buy best medicines click to suprax online shop.

BeskinF.E. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 06:52:14 :

I get much of new things.
We offer cheap medicines in abana online shop.

MerieF.L. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 07:26:53 :

I found learned a lot of new interesting.
In on-line medicine chest cheap cost for drug. See more to diovan website.

CaleosX.A. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 17:07:22 :

It`s is a very interesting paper.
Cheapest no needed prescription medicines in buy priligy blog. We offer cheap medicines in cheap isoniazid shop. Buy low meds you can on cheap protektorspray

z5amjd7W a scris, Sambata, 28 Mai 2016, 13:07:26 :

I have exactly what info I want. Check, please. Wait, it's free? Aweesmo!
jfn3qvX30l a scris, Duminica, 29 Mai 2016, 04:15:45 :

You're on top of the game. Thanks for shgnira.
QGPw0jXL a scris, Sambata, 18 Iunie 2016, 16:16:27 :

every single cheap insurance term off car car insurance insurance prices insurance rates cheapest car insurance here auto policy auto insurance might offer mortgage cheapest car insurance demands like getting auto insurance should no-fault auto insurance quotes some way
ND3JlSk1ax a scris, Miercuri, 24 August 2016, 05:19:26 :

http://cheapinsuranceonline.pw/#8198 http://cialisonlineko.men/#3596 place car insurance quotes online class rings http://cialis2s.men/#6923
tYqlSwR5VZ a scris, Sambata, 27 August 2016, 10:32:02 :

auto cheap auto insurance insurance leave insurance auto business back limited cheap car insurance revocation period love cheapest auto insurance much high chances insurance quotes auto its work
MkaGg8q7 a scris, Duminica, 11 Septembrie 2016, 17:27:18 :

installing car insurance back illness insurance auto quote against damages right auto insurance such
24apk2vI a scris, Luni, 12 Septembrie 2016, 12:44:41 :

http://helpingheartsgrow.com/feger-insurance.html
ThTi3clIw9Fd a scris, Duminica, 25 Septembrie 2016, 16:42:09 :

http://jummum-nyc.com/nrma-insurance-online.html
svHqhMvtalK a scris, Joi, 29 Septembrie 2016, 06:44:02 :

how to become and auto insurance agent
cPSgbrbUD a scris, Duminica, 02 Octombrie 2016, 04:55:36 :

http://autoinsurancequotesvv.pw/imperium-insurance.html
YoqHHIKFid a scris, Luni, 03 Octombrie 2016, 10:45:04 :

cheap insurance car insurance
nKyd3ppeYb7 a scris, Miercuri, 19 Octombrie 2016, 17:51:31 :

http://www.kobcialis.men/ http://kobcialis.men/billig-cialis-danmark.html
PNeAPq1Pokaj a scris, Duminica, 30 Octombrie 2016, 09:53:38 :

agents before business insurance quotes california agents before yellowed home home insurance quote termites etc automobile best small business insurance safe far brokers whole life insurance quotes purchasing global
lJQtsjM9 a scris, Luni, 21 Noiembrie 2016, 18:57:43 :

http://autoinsurancequotesan.pw/NH/Derry/no-down-payment-auto-insurance-in/
voxtOIQd3ubv a scris, Marti, 27 Decembrie 2016, 22:05:35 :

definition kreditnehmereinheit kreditgebühren bgh urteil musterbrief
ODjytnC8 a scris, Sambata, 14 Ianuarie 2017, 09:49:49 :

payless auto insurance San Bernardino CA
6tV3K4cbhuW9 a scris, Vineri, 20 Ianuarie 2017, 11:00:57 :

http://kreditaufnehmen.club/sofortkredit-online-kredit-kredit-ohne-vergleich.html
XiIohloA a scris, Miercuri, 08 Februarie 2017, 00:26:50 :

http://www.cialiskob.top/ differenza cialis viagra italia
HBKLym2qQ a scris, Marti, 14 Februarie 2017, 13:48:01 :

vorlage kundigung kfz versicherung ändern
MerieL.P. a scris, Duminica, 19 Februarie 2017, 20:24:54 :

It`s is a very great description.
Purchase best drug you can on website Good no needed prescription drug in website website. Order cheap drugs you can on acivir pills online

Alte articole
» Din EUROPARLAMENT: Galerii foto - Parlamentul European
» Din EUROPARLAMENT: Infografice - Parlamentul European
» Din CăUTăM PARTENERI : Greece: Crisis Observatory
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Ziua Europei cu Reţeaua Europe Direct România
» Din CETățENIA EUROPEANă: Implicarea reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor (partenerii sociali) în reformele guvernamentale
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Concurs de lectură
Cartea verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Euro-mărțișoare 2013
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Ziua Europei 2012 la Botoşani
» Din COMISIA EUROPEANă : Proiectul „IRIS III”: 5 milioane Euro, Dunărea şi România
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Super Euro Direct, 17 mai
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Drepturile dumneavoastră în calitate de consumator
Broşură editată de Comisia Europeană
» Din COMISIA EUROPEANă : Şcoala cu clasele I–VIII Româneşti, Botoşani a primit Certificatul European Language Label
Azi, la Reprezentanţa Comisiei Europene
» Din ULTIMA ORA: Audierea lui Dacian Cioloş
La Parlamentul European
» Din ULTIMA ORA: Preambul: Audierea lui Dacian Cioloş
» Din MAI 2009: Expoziţia virtuală STUDE
» Din APRILIE 2009: Parteneriate europene
» Din MARTIE 2009: Ştafeta TINERI UNIŢI DIRECT SPRE EUROPA
Comunicat de lansare
» Din MARTIE 2009: Discuţie on-line cu Comisarul Meglena Kuneva
Despre drepturile consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Conferinţa de presă
De Ziua Consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Martisoare electorale europene
Acţiune a Centrului Europe Direct Botoşani sub deviza: Alegeri Europene - TU DECIZI!
» Din FEBRUARIE 2009: Seminar la Hotel Hilton Bucureşti
Centrele de informare EUROPE DIRECT
Unica responsabilitate pentru continutul site-ului revine autorilor, iar Comisia Europeana nu este raspunzatoare pentru utilizarea sub orice forma a informatiilor continute in site.