acasa | contact
EuropeDirect Info Europe Direct
TURISM îN EUROPA » Cu mașina, trenul sau avionul


Deplasarea într-un alt stat membru

Cei care călătoresc în UE cu maşina, avionul, trenul sau vaporul vor găsi în această rubrică informaţii practice despre permisul de conducere, asigurarea auto, siguranţa rutieră, taxa de drum, drepturile pasagerilor aerieni, securitatea în aeroporturi şi drepturile pasagerilor din transportul feroviar.

Călătoria la volanul autovehiculului

Permisul de conducere

Permisul de conducere emis într-o ţară din UE este valabil pe tot teritoriul Uniunii. În unele ţări trebuie să aveţi asupra dumneavoastră şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Nu uitaţi că, în cele mai multe ţări, vârsta minimă pentru a deţine un permis de conducere este de 18 ani. La nivelul UE nu a fost stabilită o limită minimă de vârstă pentru închirierea unei maşini. Aceasta variază în general între 20 şi 23 de ani.

Asigurarea auto

Oriunde călătoriţi în UE, poliţa de asigurare a maşinii oferă automat acoperirea minimă (de răspundere civilă) prevăzută de lege. Acest lucru este valabil, de asemenea, în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Dacă beneficiaţi de o poliţă de asigurare completă în ţara dumneavoastră, asiguraţi-vă că este valabilă şi în străinătate.

Asiguratorul dumneavoastră vă poate da un formular european de constatare a accidentului. Acesta este un document standard care vă permite să faceţi declaraţia pe loc, în cazul în care sunteţi implicat într-un accident în altă ţară.

Cartea verde nu este obligatorie pentru călătoriile în UE, dar serveşte drept dovadă de asigurare recunoscută la nivel internaţional şi facilitează procedurile în urma unui accident auto. Dacă nu luaţi cartea verde cu dumneavoastră, luaţi certificatul de asigurare auto. În prezent, cartea verde acoperă 45 de ţări şi este administrată de o asociaţie de asiguratori. Pentru detalii despre sistemul de carte verde Englishfrançais şi obiectivele acestuia, accesaţi site-ul asociaţiei.

Ce trebuie să faceţi dacă aveţi un accident în străinătate DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Siguranţa rutieră

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie în toate ţările din UE, în orice tip de autovehicul, inclusiv în autocarele turistice şi în microbuze. Automobilele, camioanele şi, unde este posibil, alte tipuri de vehicule trebuie să fie echipate cu dispozitive de siguranţă adecvate pentru copii.

Utilizarea telefonului mobil la volan măreşte foarte mult riscul producerii unui accident şi este interzisă, explicit sau implicit, în toate ţările din UE.

În majoritatea ţărilor UE, nivelul de alcoolemie autorizat la volan este de 0,5 mg/ml. În altele, acesta variază între 0,2 mg/ml şi 0,8 mg/ml. De asemenea, în unele state membre prezenţa alcoolului în sânge la conducătorii auto este strict interzisă. Comisia Europeană a recomandat ca toate ţările să adopte un nivel standard admis de cel mult 0,5mg/ml.

Nu uitaţi să conduceţi pe partea stângă în Cipru, Irlanda, Malta şi Regatul Unit. În Belgia, Franţa, Portugalia şi Ţările de Jos trebuie să acordaţi prioritate vehiculelor care vin din partea dreaptă. Limita de viteză pe autostradă este în general de 110, 120 sau 130 km/oră, iar limita în localităţi este, în general, de 50 km/oră. Fiţi atenţi la semnalizarea rutieră pentru a vă asigura că respectaţi limitele exacte şi condiţiile speciale în vigoare.

Informaţii suplimentare despre normele în materie de siguranţă rutieră în fiecare dintre ţările UE, inclusiv despre limitele de viteză, consumul de alcool la volan, utilizarea farurilor pe timp de zi, echipamentul de siguranţă cu care trebuie să fie dotate autoturismele, cauciucurile de iarnă şi echipamentul de siguranţă pentru ciclişti.

Taxa de drum

Multe ţări, printre care Austria, Franţa, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Regatul Unit şi Ungaria aplică taxe de drum. În unele ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia şi Ungaria), plata taxei se efectuează prin achitarea „vinietei” care se lipeşte pe parbriz.

Călătoria cu autobuzul şi autocarul

Începând de la 1 martie 2013, pasagerii de autobuz şi autocar care se deplasează pe teritoriul UE beneficiază de noi drepturi. Toţi pasagerii vor avea dreptul să primească informaţii corespunzătoare. Cei care călătoresc pe distanţe mai lungi de 250 de km vor avea drepturi suplimentare (ex. asistenţă, rambursarea costurilor sau schimbarea rutei către destinaţia finală în cazul în care se înregistrează întârzieri sau se anulează călătoria). Persoanele cu handicap şi cele cu mobilitate redusă vor beneficia de asistenţă gratuită la terminalul de îmbarcare/debarcare şi pe durata călătoriei.

Călătoria cu avionul

Crearea unei pieţe europene unice în sectorul transportului aerian a însemnat tarife mai mici şi o ofertă mai variată în ceea ce priveşte destinaţiile şi serviciile pentru pasageri. Numărul pasagerilor a crescut cu 35% faţă de anul 2000 - este, deci, important să le asigurăm un minim de drepturi.

Drepturile pasagerilor aerieni

În calitate de pasager al unei curse aeriene, dispuneţi de anumitedrepturi, în cazul în care zborul dumneavoastră este întârziat, anulat sau dacă vi se refuză îmbarcarea. Aceste drepturi se aplică în cazul tuturor zborurilor regulate şi charter, interne şi internaţionale, efectuate de pe un aeroport din UE sau de pe un aeroport din Islanda, Norvegia şi Elveţia. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul zborurilor provenind afara UE având ca destinaţie un aeroport din UE, dacă sunt operate de o companie aeriană din UE, Islanda, Norvegia şi Elveţia.

Companiile sunt responsabile în caz de accident sau pentru pierderea ori deteriorarea bagajelor. De asemenea, pasagerii au anumite drepturi în ceea ce priveşte pachetele turistice. Pasagerii cu handicap şi cei cu mobilitate redusă beneficiază de asistenţă gratuită la bordul aeronavelor şi în aeroport, astfel încât să poată călători la fel de uşor ca orice altă persoană. Nu trebuie decât să comunicaţi cerinţele speciale companiei aeriene, cu cel puţin 48 de ore înainte de îmbarcare.

UE pune la dispoziţie o listă a companiilor aeriene cărora li se interzice să zboare şi să folosească aeroporturile de pe teritoriul Uniunii Europene. Normele UE permit călătorilor să compare preţurile biletelor de avion. Preţul afişat include tariful, toate taxele, comisioanele şi suplimentele.

Dacă doriţi să formulaţi o plângere, contactaţi mai întâi compania aeriană sau operatorul care v-a furnizat pachetul de servicii turistice. Dacă aceştia nu îşi îndeplinesc obligaţiile care le revin, vă puteţi adresa după cum urmează:

  • pentru probleme legate de refuzul îmbarcării, anularea zborului sau mari întârzieri, adresaţi-vă organismelor naţionale competente din ţara în care s-a produs incidentul sau, în cazul în care zborul provine dintr-o ţară din afara UE, celor din prima ţară UE către destinaţia finală
  • pentru reclamaţii legate de drepturile pasagerilor cu handicap sau cu mobilitate redusă, contactaţi organismele naţionale competente din ţara îm care s-a produs incidentul sau, în cazul în care zborul provine dintr-o ţară din afara UE, celor din prima ţară UE către destinaţia finală
  • pentru alte probleme, precum pierderea bagajelor, contactaţi Centrul european pentru consumatori din ţara dumneavoastră
  • descărcaţi formularul de reclamaţie pentru încălcarea drepturilor pasagerilor aerieni pdf Traducerile linkului anterior

Securitatea

Pentru a garanta un nivel ridicat de securitate în UE, au fost stabilite reguli şi standarde comune privind controlul pasagerilor şi al bagajelor la plecarea de pe aeroporturile din UE.

Unele articole sunt interzise la bordul avionului. La nivelul UE a fost convenită o listăpdf cu obiectele care nu sunt permise în cabină şi o listă cu articolele interzise în bagajul transportat în cala avionului.

Restricţiile referitoare la transportarea lichidelor, aerosolilor şi gelurilor în bagajul de mână vor rămâne, deocamdată, în vigoare. Ele vor fi ridicate treptat, odată cu introducerea controlului de securitate pentru explozibili lichizi. Până în aprilie 2013, toate aeroporturile trebuie să aibă capacitatea de a efectua acest tip de control. Lichidele pot fi transportate în bagajul de mână dacă sunt prezentate separat la controlul de securitate, în recipiente individuale cu o capacitate de 100 de ml. Recipientele trebuie să fie ambalate într-o pungă de plastic transparentă, resigiliabilă, cu o capacitate de cel mult 1 litru. Excepţie fac medicamentele şi alimentele pentru copii necesare în timpul călătoriei. Pasagerii pot transporta lichide în bagajul de cală.

Regulile privind dimensiunea bagajelor de mână sunt stabilite de fiecare companie în parte – informaţi-vă înainte de plecare!

Călătoria cu trenul

Reţeaua feroviară a UE are o lungime de peste 212.000 km şi oferă o gamă largă de servicii de transport internaţional de pasageri. În câteva ţări există linii de mare viteză, totalizând peste 6 000 de km, unde trenurile pot atinge viteze de până la 350 km/h. Reţeaua este pe cale să se extindă cu noi legături în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Regatul Unit, Spania şi Ţările de Jos. Proiectele transeuropene, precum legăturile de cale ferată între Rotterdam şi Genova, între Lyon şi graniţa dintre Ungaria şi Ucraina, între Stockholm şi Palermo, Dresda şi Bucureşti, Varşovia şi Talinn beneficiază de un sprijin financiar considerabil.

Serviciile de transport internaţional feroviar de călători devin din ce în ce mai competitive, ceea ce înseamnă servicii de mai bună calitate şi preţuri avantajoase. Companiile de transport feroviar posesoare de licenţă şi având sediul în UE pot furniza servicii de transport de persoane şi au dreptul de a îmbarca şi debarca pasageri în orice staţie aflată pe ruta internaţională.

Drepturile călătorilor din transportul feroviar au fost consolidate şi ameliorate. Aceştia sunt în prezent mai bine informaţi, beneficiază de anumite drepturi în caz de întârzieri, legături pierdute şi anulări. Persoanelor cu dizabilităţi şi celor cu mobilitate redusă le este oferită asistenţă pe durata deplasărilor cu trenul şi la terminalul de plecare/sosire. Trebuie doar să anunţe în prealabil compania. Dacă aveţi plângeri legate de nerespectarea drepturilor dumneavoastră, adresaţi-vă mai întâi companiei de transport feroviar sau şefului de gară. Dacă răspunsul primit nu vă satisface, puteţi depune plângere pe lângă organismul naţional competent English. Unele state membre acordă anumite exceptări la nivel naţionale pentru cursele interne, regionale, suburbane sau urbane. Pentru mai multe informaţii, apelaţi Europe Direct la numărul 00 800 6 7 8 9 10 11 (apel gratuit).

Puteţi descoperi Europa cu trenul procurându-vă un abonament internaţional de cale ferată. Şapte operatori feroviari din reţeaua de mare viteză din Europa au creat reţeaua Railteam deutschenglishfrancaisnederlands, pentru a facilita deplasările.

Căi navigabile

Nenumărate căi navigabile maritime leagă diferite ţări din UE, oferind servicii regulate şi de înaltă calitate, drept alternativă sau modalitate complementară la transportul rutier, aerian sau feroviar. De asemenea, în 20 din cele 27 de state membre, există 41.000 km de căi navigabile interne. Astfel, puteţi pleca într-o croazieră maritimă sau fluvială ori puteţi utiliza căile navigabile ca pe un mod practic şi plăcut de deplasare.

UE militează pentru ameliorarea siguranţei maritime şi pentru promovarea de standarde de înaltă calitate prin reglementări destinate să protejeze pasagerii şi echipajul de pe navele care călătoresc dinspre şi înspre porturile europene, precum şi navele de pasageri care navighează în UE. Începând din 18 decembrie 2012, pasagerii care călătoresc pe mare sau pe căile navigabile interne vor benficia de noi drepturi ( rambursare, schimbarea rutei către destinaţia finală, compensaţii şi asistenţă în cazul în care călătoria este nulată sau se înregistrează întârzieri şi dreptul de a primi informaţii). Pasagerii cu handicap şi cu mobilitate redusă vor beneficia de asistenţă la bord şi la terminalul de plecare/sosire. Aceste drepturi se aplică, cu unele excepţii, pasagerilor care pleacă sau sosesc într-un port din UE şi pe crozierele care au drept port de îmbarcare un port din UE.

Călătoria cu metroul

Dacă intenţionaţi să vă deplasaţi cu metroul, consultaţi hărţile reţelelor de metrou ale oraşelor europene english.

Mersul cu bicicleta şi drumeţiile

Profitaţi de sistemele de închiriere a bicicletelor de tip „self-service”, disponibile în Paris, Bruxelles, Barcelona, Copenhaga, Londra şi în alte oraşe din Europa, printre care Aalborg (Danemarca), Cracovia (Polonia) şi Burgos (Spania), care au beneficiat de sprijinul UE.

Pentru împătimiţii plimbărilor cu bicicleta, reţeaua EuroVelo english, administrată de Federaţia europeană de ciclism, propune 14 trasee pe distanţe lungi în toată Europa, însumând peste 70 000 de km. Lexiconul european al bicicleteienglishfrancais, o broşură ilustrată de buzunar, conţine termeni specifici din domeniu în 27 de limbi, printre care şi cele 23 de limbi oficiale ale statelor membre. Pentru a obţine un exemplar gratuit, scrieţi-ne pe adresa de e-mailten@eesc.europa.eu. De asemenea, European Ramblers’ Association deutschenglishfrancais oferă informaţii despre circuitele existente şi recomandă 12 trasee pe distanţe lungi în Europa.

Adaugat: Sambata, 07 Iulie 2012, 05:04:49
Autori: CE


Comentarii:

Travispl a scris, Joi, 12 Noiembrie 2015, 08:15:00 :

I have learned a lot of new things.
In our on-line medicine chest cheapest cost for drug. See more to order duricef online online shop.

GeorgeS.N. a scris, Sambata, 14 Noiembrie 2015, 05:44:45 :

I have many of new cognitive.
Cheap no presc drug in cheap ashwafera online shop.

IraV.O. a scris, Marti, 05 Ianuarie 2016, 04:01:27 :

I received much of new of informative.
In medicine chest low cost for drug. See more to cataflam.fastplace.cu.cc online shop.

BorisD.R. a scris, Luni, 25 Ianuarie 2016, 15:28:53 :

It`s is a very interesting site.
Order online homework at buy essay online site of high quality at low cost.

MedverK.H. a scris, Marti, 26 Ianuarie 2016, 00:42:19 :

I have many of things.
Best Quality at buy essay getting online company for writing homework works in the short term.

DavidO.T. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 05:08:22 :

This is a very interesting item.
Order good meds you can on cheap haridra

StemK.P. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 17:07:22 :

I found many of of informative.
For buy cheap drug click to prasugrel online website. For purchase cheapest drugs click to buy danazol online shop. In our on line pharmacy good price for drugs. See more to penisoleoil online shop.

Alte articole
» Din EUROPARLAMENT: Galerii foto - Parlamentul European
» Din EUROPARLAMENT: Infografice - Parlamentul European
» Din CăUTăM PARTENERI : Greece: Crisis Observatory
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Ziua Europei cu Reţeaua Europe Direct România
» Din CETățENIA EUROPEANă: Implicarea reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor (partenerii sociali) în reformele guvernamentale
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Concurs de lectură
Cartea verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Euro-mărțișoare 2013
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Ziua Europei 2012 la Botoşani
» Din COMISIA EUROPEANă : Proiectul „IRIS III”: 5 milioane Euro, Dunărea şi România
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Super Euro Direct, 17 mai
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Drepturile dumneavoastră în calitate de consumator
Broşură editată de Comisia Europeană
» Din COMISIA EUROPEANă : Şcoala cu clasele I–VIII Româneşti, Botoşani a primit Certificatul European Language Label
Azi, la Reprezentanţa Comisiei Europene
» Din ULTIMA ORA: Audierea lui Dacian Cioloş
La Parlamentul European
» Din ULTIMA ORA: Preambul: Audierea lui Dacian Cioloş
» Din MAI 2009: Expoziţia virtuală STUDE
» Din APRILIE 2009: Parteneriate europene
» Din MARTIE 2009: Ştafeta TINERI UNIŢI DIRECT SPRE EUROPA
Comunicat de lansare
» Din MARTIE 2009: Discuţie on-line cu Comisarul Meglena Kuneva
Despre drepturile consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Conferinţa de presă
De Ziua Consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Martisoare electorale europene
Acţiune a Centrului Europe Direct Botoşani sub deviza: Alegeri Europene - TU DECIZI!
» Din FEBRUARIE 2009: Seminar la Hotel Hilton Bucureşti
Centrele de informare EUROPE DIRECT
Unica responsabilitate pentru continutul site-ului revine autorilor, iar Comisia Europeana nu este raspunzatoare pentru utilizarea sub orice forma a informatiilor continute in site.