acasa | contact
EuropeDirect Info Europe Direct
COMISIA EUROPEANă » José Manuel Durăo Barroso: Discurs privind starea Uniunii - 2013


Sesiunea plenară a Parlamentului European/Strasbourg

11 septembrie 2013

Domnule președinte,

Doamnă președinte a Consiliului,

Stimați deputați,

Doamnelor și domnilor,

Peste 8 luni, alegătorii din întreaga Europă se vor pronunța asupra realizărilor noastre comune din ultimii 5 ani.

În acești 5 ani, Europa a fost mai prezentă ca niciodată în viața cetățenilor. A fost subiect de discuții în cafenelele și în cadrul dezbaterilor televizate de pe întregul continent.

Astăzi, aș dori să analizăm ce am realizat împreună și să vedem ce mai avem de făcut. Aș vrea, de asemenea, să prezint ceea ce eu consider ca fiind principalele idei în jurul cărora ar trebui să se articuleze o dezbatere politică cu adevărat europeană înaintea alegerilor de anul viitor.

Stimați deputați,

 

Acum exact 5 ani, guvernul Statelor Unite a preluat Fannie Mae și Freddie Mac, a intervenit pentru a salva AIG, iar Lehman Brothers a cerut protecție în cadrul procedurii de insolvență.

Aceste evenimente au declanșat criza financiară mondială, care s-a transformat într-o criză economică fără precedent și a dat în cele din urmă naștere unei crize sociale cu consecințe dramatice pentru mulți dintre cetățenii noștri. Aceste evenimente sunt responsabile de agravarea problemei îndatorării statelor noastre, pe care o resimțim încă puternic. Ele au condus totodată la o creștere alarmantă a șomajului, în special în rândul tinerilor, și frânează încă dezvoltarea gospodăriilor și a întreprinderilor noastre.

Însă Europa nu s-a lăsat învinsă. În acești 5 ani, am luat măsuri hotărâte. ne-am confruntat împreună cu vicisitudinile crizei. Ne-am dat seama că trebuie să luptăm împreună. Și am luptat împreună, continuăm să o facem.

Dacă privim înapoi și ne gândim la ceea ce am făcut împreună pentru a menține Europa unită pe parcursul crizei, cred că am dreptate când spun că acum 5 ani niciuna dintre aceste realizări nu ni s-ar fi părut posibilă.

Am demarat o reformă fundamentală a sectorului financiar, al cărei scop este de a pune la adăpost economiile cetățenilor.

Am îmbunătățit modul în care guvernele cooperează între ele, strategiile pe care le aplică pentru a asigura revenirea la finanțe publice solide și a-și moderniza economiile.

Am mobilizat peste 700 de miliarde EUR pentru a ajuta țările lovite de criză să depășească pragul critic; a fost cel mai mare efort de stabilizare a unor țări întreprins vreodată.

Îmi amintesc încă cu claritate întâlnirea pe care am avut-o anul trecut cu economiști de marcă din multe dintre cele mai importante bănci europene. Cei mai mulți se așteptau ca Grecia să părăsească zona euro. Toți se temeau că zona euro s-ar putea dezintegra. Astăzi, putem da un răspuns clar acestor temeri: nimeni nu a părăsit sau a fost obligat să părăsească zona euro. Anul acesta, Uniunea Europeană s-a extins de la 27 la 28 de state membre, iar anul viitor numărul statelor membre din zona euro va crește de la 17 la 18.

Important acum este ce facem cu aceste realizări. Ne mândrim cu ele sau le trecem cu vederea? Căpătăm acel plus de încredere care ne ajută să continuăm pe drumul pe care am pornit sau minimalizăm rezultatele eforturilor noastre?

Stimați deputați,

Tocmai m-am întors de la Summitul G20 de la Sankt Petersburg. Pot să vă asigur că anul acesta, spre deosebire de anii trecuți, noi europenii nu am primit nicio lecție de la ceilalți parteneri internaționali despre cum ar trebui să răspundem crizei. Am primit în schimb mesaje de apreciere și de încurajare.

Și nu pentru că am lăsat criza în urmă, pentru că aceasta nu s-a încheiat. Reziliența Uniunii noastre va continua să fie pusă la încercare. Însă acțiunile noastră insuflă oamenilor încrederea în capacitatea noastră de a depăși criza, cu condiția ca eforturile noastre să nu se oprească aici.

Căutăm împreună soluții la provocările cu care ne confruntăm.

Trebuie să facem acest lucru împreună.

Am credința că, în lumea în care trăim, caracterizată de numeroase mutații geoeconomice și geopolitice, numai împreună, în cadrul Uniunii Europene, le putem oferi cetățenilor noștri lucrurile la care aspiră: certitudinea că valorile, interesele și prosperitatea noastră sunt protejate și promovate în era globalizării.

Prin urmare, acum mai mult ca niciodată este momentul să ne ridicăm deasupra problemelor pur naționale și a intereselor mărunte și să realizăm progrese reale, în beneficiul Europei. Este momentul să conferim o perspectivă cu adevărat europeană dezbaterii cu electoratul din fiecare țară.

Acum este momentul ca toți cei cărora le pasă de soarta Europei, indiferent de convingerile lor politice sau ideologice, indiferent de unde vin, să susțină cauza Europei.

Dacă noi nu facem acest lucru, nu ne putem aștepta ca alții să o facă.

Stimați deputați,

Am parcurs un drum lung de la începerea crizei.

În discursul privind starea Uniunii de anul trecut, afirmam că „în pofida tuturor eforturilor [noastre], acțiunile noastre nu i-au convins încă pe cetățeni, nu au convins piețele și nici pe partenerii noștri internaționali”.

Acum, un an mai târziu, datele ne arată că eforturile noastre au început să convingă. În general, diferențele între ratele dobânzilor sunt în scădere. Țările cele mai vulnerabile plătesc mai puțin pentru a contracta împrumuturi. Producția industrială este în creștere. Se restabilește încrederea în piață. Piețele bursiere funcționează bine. Perspectivele economice se îmbunătățesc constant. Încrederea consumatorilor înregistrează o creștere puternică.

Observăm că țările care sunt cele mai vulnerabile la criză și care depun cele mai mari eforturi pentru a-și reforma economiile încep să înregistreze rezultate pozitive.

În Spania, un indicator al reformelor profunde întreprinse și al creșterii competitivității îl constituie exporturile de bunuri și servicii, care reprezintă în prezent 33 % din PIB, mai mult ca oricând de la introducerea monedei euro. Irlanda a reușit să atragă fonduri de pe piețele de capital începând din vara anului 2012 și se estimează că în 2013, pentru al treilea an consecutiv, va înregistra creștere economică; întreprinderile irlandeze din sectorul de producție reangajează personal.

În Portugalia, se așteaptă echilibrarea generală a contului curent extern, care era structural negativ, și se remarcă o tendință de ușoară creștere după multe trimestre de creștere negativă. Grecia a realizat, în numai 3 ani, o ajustare bugetară cu adevărat remarcabilă, redevine competitivă și probabil că va realiza, pentru prima oară în ultimele decenii, un excedent primar. Și Cipru, care a început programul de reforme mai târziu, avansează în punerea în aplicare conform calendarului prevăzut, aceasta fiind condiția prealabilă pentru relansarea creșterii economice.

Pentru Europa, redresarea este aproape tangibilă.

Desigur, trebuie să fim vigilenți. „Cu o floare nu se face primăvară”. E nevoie să fim realiști în analiza noastră: nici să nu supraestimăm, dar nici să nu subestimăm ceea ce s-a făcut. Faptul că am avut rezultate bune în ultimul trimestru nu înseamnă că am lăsat definitiv în urmă dificultățile economice. Acesta este însă un indiciu că suntem pe drumul cel bun. Pe baza cifrelor și a evoluțiilor recente, avem motive întemeiate să fim încrezători.

Acest lucru ar trebui să ne încurajeze să perseverăm în eforturile noastre. Datorăm acest lucru celor pentru care redresarea nu este încă palpabilă, celor asupra cărora nu s-au răsfrânt încă evoluțiile pozitive. Datorăm acest lucru celor 26 de milioane de cetățeni ai noștri care sunt șomeri și în special tinerilor care așteaptă de la noi să le dăm speranțe. Speranța și încrederea fac și ele parte din ecuația economică.

Stimați deputați,

Dacă astăzi am ajuns în acest punct este pentru că am dat dovadă de hotărâre și ne-am adaptat filosofia politică și politicile în lumina învățămintelor desprinse din criză.

Și atunci când spun „noi”, la plural, nu e o formulă politicoasă: țin să subliniez acest „noi” pentru că a fost într-adevăr un efort comun.

Pe tot parcursul crizei, „dumneavoastră” ați jucat un rol decisiv, desfășurând una dintre cele mai remarcabile activități legislative din istoria unui parlament. Cred că acest lucru nu este suficient de cunoscut de cetățenii europeni și că meritați mai multă apreciere și recunoaștere pentru eforturile dumneavoastră.

Prin urmare, se cuvine să lucrăm în continuare împreună pentru a ne reforma economiile, pentru a asigura creșterea economică și crearea de locuri de muncă și pentru a ne adapta arhitectura instituțională. Doar astfel vom reuși să depășim și această etapă a crizei.

Mai sunt însă multe lucruri pe care le putem încă înfăptui împreună, în cadrul actualei legislaturi a Parlamentului și al actualului mandat al Comisiei.

Mai concret, ceea ce putem și trebuie să facem în primul rând este să realizăm uniunea bancară. Aceasta este prima și cea mai urgentă măsură pe care trebuie să o întreprindem pentru a aprofunda uniunea noastră economică și monetară, astfel cum a propus Comisia în cadrul Proiectului prezentat în toamna anului trecut.

Procesul legislativ privind mecanismul unic de supraveghere este aproape încheiat. Următoarea etapă este evaluarea independentă, de către BCE, a activelor băncilor, înainte ca această instituție să își asume rolul de supraveghere.

În prezent, trebuie să ne îndreptăm urgent atenția către mecanismul unic de rezoluție. Propunerea Comisiei a fost transmisă colegislatorilor încă din luna iulie și, împreună, trebuie să facem tot ceea ce este necesar pentru a asigura adoptarea acesteia pe durata prezentului mandat.

Astfel ne vom asigura că de acum încolo nu contribuabilii vor fi cei care vor cotiza în primul rând pentru salvarea băncilor neviabile. În acest fel vom avansa în eforturile de a disocia riscul bancar de riscul suveran.

În acest fel vom remedia una dintre cele mai îngrijorătoare și inacceptabile consecințe ale crizei: fragmentarea sporită a sectorului financiar și a piețelor de credit din Europa — chiar o renaționalizare implicită a acestora.

Și tot astfel vom contribui la reluarea activității normale de creditare a economiei, în special a IMM-urilor. Și aceasta pentru că, în ciuda politicii monetare permisive, volumul creditelor care intră în economia țărilor din zona euro nu este încă suficient. Această problemă trebuie abordată cu fermitate.

În ultimă instanță, miza este creșterea economică, care este necesară pentru a remedia cea mai imperioasă problemă cu care ne confruntăm în prezent: șomajul. Rata actuală a șomajului este nesustenabilă din punct de vedere economic, nejustificabilă din punct de vedere politic și inacceptabilă din punct de vedere social. Prin urmare, toți cei care reprezentăm aici Comisia - și mă bucur că toți colegii mei comisari sunt astăzi aici, alături de mine - dorim să colaborăm intens cu dumneavoastră și cu statele membre, astfel încât să înfăptuim cât mai multe dintre obiectivele înscrise în agenda privind creșterea mobilizăm toate instrumentele pe care le avem, dar desigur, trebuie să recunoaștem, nu toate aceste instrumente se situează la nivel european, unele țin de nivelul național. Aș dori să acordăm prioritate punerii în aplicare a deciziilor privind încadrarea în muncă a tinerilor și finanțarea economiei reale. Trebuie să evităm o redresare economică care nu este însoțită și de o ameliorare a situației șomajului.

Așadar, Europa trebuie să accelereze ritmul reformelor structurale. În recomandările pe care le adresăm fiecărei țări în parte prezentăm măsurile care trebuie adoptate de statele membre în acest sens.

La nivelul UE - pentru că sunt lucruri care pot fi realizate la nivel național și lucruri care pot fi realizate la nivel european -, ar trebui să punem accentul asupra aspectelor care sunt de o importanță capitală pentru economia reală: în primul rând, valorificarea potențialului maxim al pieței unice.

Avem o piață unică a mărfurilor care funcționează bine și suntem conștienți de avantajele economice ale acesteia. Trebuie să extindem această formulă la alte domenii: mobilitate, comunicații, energie, finanțe și comerț electronic, pentru a menționa doar câteva dintre acestea. Trebuie să îndepărtăm obstacolele care frânează dinamismul întreprinderilor și al persoanelor. Trebuie să ducem la bun sfârșit procesul de conectare a Europei.

Aș dori să vă anunț că astăzi vom adopta oficial o propunere prin care se creează premisele constituirii unei piețe unice în sectorul telecomunicațiilor. Cetățenii știu că datorită acțiunilor întreprinse la nivel european au scăzut simțitor costurile serviciilor de roaming. Propunerea noastră va consolida garanțiile acordate consumatorilor și va reduce prețurile în beneficiul acestora, oferind totodată noi oportunități întreprinderilor. Știm că, în viitor, schimburile comerciale vor avea tot mai mult o dimensiune digitală. Nu e oare paradoxal că avem o piață internă pentru mărfuri, însă atunci când vorbim de piața digitală avem 28 de piețe naționale? Cum putem să profităm de toate oportunitățile pe care economia digitală urmează să ni le ofere dacă nu putem finaliza această piață internă?

Aceeași logică se aplică în contextul mai larg al agendei digitale: inițiativele noastre rezolvă probleme reale și îmbunătățesc viața de zi cu zi a cetățenilor. Soliditatea bazei industriale viitoare a Europei depinde de gradul de interconectare a cetățenilor și a întreprinderilor. Iar prin îmbinarea în mod corespunzător a obiectivelor agendei digitale cu protecția datelor și a vieții private, modelul nostru european consolidează încrederea cetățenilor.Adoptarea legislației propuse în materie de protecție a datelor este de o importanță crucială pentru Comisia Europeană, atât în ceea ce privește evoluțiile interne, cât și cele externe.

Piața unică este un mecanism-cheie pentru competitivitate și ocuparea forței de muncă. Prin adoptarea tuturor celorlalte propuneri din cadrul Actului privind piața unică I și II, precum și prin punerea în aplicare a mecanismului Conectarea Europei în următoarele câteva luni, vom pune bazele prosperității în anii următori.

De asemenea, ne adaptăm la transformări dinamice la scară mondială și, prin urmare, trebuie să încurajăm acest dinamism inovator la scară europeană. Acesta este motivul pentru care trebuie, de asemenea, să investim mai mult în inovare, în tehnologie și în rolul științei. Am o mare încredere în faptul că știința, mintea umană și o societate creativă au capacitatea de a rezolva problemele cu care ne confruntăm. Lumea se confruntă cu schimbări dramatice. Cred că, atât în Europa, cât și în afara acesteia, multe din soluțiile de care avem nevoie vor fi oferite de noile studii științifice și de noile tehnologii. Și aș dori ca Europa să aibă un rol de lider la nivel mondial în această privință. Tot din acest motiv, noi - Parlamentul și Comisia - am acordat o prioritate sporită cadrului strategic comun „Orizont 2020” în discuțiile privind bugetul UE.

Acesta este motivul pentru care utilizăm bugetul UE pentru a investi în competențe, educație și formare profesională, în vederea dinamizării și a sprijinirii talentului; acesta este motivul pentru care am acordat o importanță deosebită programului Erasmus Plus.

Și, tot din același motiv, mai târziu în această toamnă, vom face noi propuneri privind o politică industrială adaptată secolului 21. Motivul pentru care ne mobilizăm toate forțele în vederea sprijinirii IMM-urilor este convingerea noastră că o bază industrială dinamică și solidă este indispensabilă pentru o economie europeană puternică.

Pe lângă combaterea schimbărilor climatice, obiectivele „20-20-20” pe care le-am stabilit au angajat economia noastră pe calea creșterii ecologice și a utilizării eficiente a resurselor, contribuind la reducerea costurilor și la crearea de locuri de muncă.

Până la sfârșitul acestui an, vom prezenta propuneri concrete legate de cadrul pentru 2030 privind energia și clima. De asemenea, vom continua să modelăm agenda internațională încercând să definitivăm, împreună cu partenerii noștri, până în 2015, un acord mondial în domeniul climei cuprinzător și obligatoriu din punct de vedere juridic. Europa nu poate lupta singură pentru combaterea schimbărilor climatice. Sincer, trebuie ca și ceilalți să se implice. În același timp, ne vom continua activitatea privind impactul prețurilor energiei asupra competitivității și coeziunii sociale.

Toți acești vectori ai creșterii economice sunt parte a agendei noastre „Europa 2020”, iar punerea în aplicare deplină și rapidă a acesteia este mai urgentă ca oricând. În anumite privințe, trebuie să mergem mai departe decât prevede agenda 2020.

Aceasta înseamnă că trebuie să urmărim, de asemenea, cu fermitate, realizarea obiectivelor noastre active în materie de comerț. Acestea vizează consolidarea legăturilor noastre cu piețele terțe, aflate în plină dezvoltare, și totodată consolidarea locului pe care îl ocupăm în cadrul lanțului de aprovizionare global. Contrar percepțiilor existente, conform cărora majoritatea cetățenilor noștri cred că ne confruntăm cu pierderi în cadrul comerțului mondial, înregistrăm un excedent comercial tot mai mare, de peste 300 de miliarde EUR anual, în ceea ce privește bunurile, serviciile și produsele agricole. Trebuie să îmbunătățim aceste realizări. În următoarele luni, ne vom concentra întreaga atenție asupra acestui aspect, în special asupra Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții cu SUA și a negocierilor cu Canada și Japonia.

Și, nu în ultimul rând, trebuie să ne intensificăm acțiunile în vederea punerii în aplicare a cadrului financiar multianual care constituie bugetul european. Bugetul UE este cea mai concretă pârghie de care dispunem în vederea stimulării investițiilor. În unele din regiunile noastre, bugetul Uniunii Europene este singurul mod de a obține finanțare publică deoarece nu există resurse la nivel național.

Atât Parlamentul European, cât și Comisia au dorit să li se pună la dispoziție mai multe resurse. Ne-am luptat împreună pentru aceasta. Dar chiar și așa, suma totală a bugetului UE pentru un singur an este superioară - în prețurile de astăzi - valorii întregului plan Marshall la vremea sa! Trebuie să ne asigurăm acum că programele pot începe la 1 ianuarie 2014 și că rezultatele acestora sunt resimțite pe teren. Trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că folosim metodele inovatoare de finanțare disponibile, de la instrumentele care au început deja să fie aplicate până la fondurile din partea BEI și la obligațiunile pentru finanțarea proiectelor.

Trebuie să ne îndeplinim angajamentul asumat în luna iulie. Comisia consideră că, în ceea ce o privește, va fi la înălțimea așteptărilor în acest sens. De exemplu, vom prezenta cel de-al doilea buget rectificativ pentru 2013 chiar luna aceasta. Nu este timp de pierdut, prin urmare aș dori să trag un semnal de alarmă cu privire la o eventuală întârziere a acestuia. În special, invit statele membre să nu mai tergiverseze lucrurile.

Aș dori să subliniez din nou următorul aspect: cetățenii nu vor fi convinși cu retorică și promisiuni, ci doar cu un set concret de realizări comune. Trebuie să le arătăm numeroasele domenii în care Europa a soluționat problemele cu care se confruntau. Europa nu este cauza problemelor, ci o parte a soluției.

Am prezentat mai pe larg ceea ce trebuie să facem în continuare în scrisoarea trimisă astăzi președintelui Parlamentului European, pe care ați primit-o și dumneavoastră. Nu voi intra în detalii cu privire la programul pentru anul viitor.

Mesajul pe care vreau să vi-l transmit astăzi este clar: rămân, în continuare, multe lucruri pe care trebuie să le realizăm împreună înainte de alegeri. Nu este momentul să ieșim din ring, ci să ne suflecăm mânecile.

Stimați deputați,

Niciuna dintre acțiunile pe care ni le-am propus nu este ușor de abordat. Traversăm o perioadă dificilă, un adevărat test de rezistență pentru UE. Calea pe care am pornit, a unei reforme permanente și profunde, este pe cât de dificilă, pe atât de inevitabilă. Să spunem însă lucrurilor pe nume: nu putem reveni la modul de lucru de până acum. Unii cred că după aceste momente dificile, totul va reveni la starea de dinainte. Consider că se înșeală, deoarece criza cu care ne confruntăm este diferită. Aceasta nu este o criză ciclică, ci una structurală. Nu putem continua cu ceea ce în trecut ni se părea normal. Trebuie să dezvoltăm o nouă normalitate. Perioada pe care o traversăm este una a transformărilor. Trebuie să înțelegem acest lucru, nu doar să-l spunem. De asemenea, trebuie să ne asumăm toate consecințele care decurg din aceasta, inclusiv în starea noastă de spirit și în modul în care reacționăm la probleme.

Primele rezultate obținute ne arată că acest lucru este posibil.

Și știm cu toții din experiență că această schimbare este necesară.

În acest stadiu, al unei redresări fragile, cel mai mare risc de evoluție negativă cu care ne confruntăm este de natură politică: lipsa stabilității și a hotărârii. În ultimii ani, am observat că orice măsură care pune la îndoială angajamentul în favoarea reformei al unui guvern este imediat sancționată. Un aspect pozitiv este că deciziile politice puternice și convingătoare au un impact important și imediat.

În stadiul actual al crizei, sarcina guvernelor este de a oferi certitudinea și previzibilitatea pe care piețele nu o pot încă oferi.

Sunt convins că ați auzit cu toții de Justus Lipsius. Este și numele purtat de clădirea Consiliului din Bruxelles. Justus Lipsius a fost un influent savant umanist din secolul al XVI-lea, autor al unei cărți importante, intitulată De Constantia.

Constanța,” a scris acesta, „este o tărie firească și neclintită a minții, care nu poate fi influențată pozitiv sau negativ de accidentele externe sau ocazionale.” Numai o „tărie a minții”, susține autorul, bazată pe „judecată și motive solide”, poate fi de ajutor în vremurile confuze și alarmante.

Sper că, în aceste vremuri dificile, vom demonstra cu toții, inclusiv reprezentanții guvernelor care se reunesc în clădirea Justus Lipsius, o astfel de hotărâre și perseverență, atunci când vine vorba de punerea în aplicare a deciziilor luate. Spun acest lucru deoarece una din problemele cu care ne confruntăm este consecvența; trebuie nu numai să luăm decizii, ci să le și aplicăm ulterior pe teren.

Stimați deputați,

Este normal faptul că, în ultimii ani, eforturile noastre de a depăși criza economică au primat asupra oricăror altor lucruri.

Însă viziunea noastră despre Europa trebuie să meargă mult mai departe de aspectul economic. Suntem mult mai mult decât o piață. Idealul european are implicații pentru însăși temelia societății europene. Este un ideal bazat pe valori și aș dori să subliniez acest cuvânt: valori. Acest ideal se bazează pe convingerea fermă înstandardele politice, sociale și economice pe care este întemeiată economia noastră socială de piață.

În lumea de astăzi, acțiunea la nivelul UE este indispensabilă în vederea protejării acestor valori și standarde, precum și a promovării drepturile cetățenilor, de la protecția consumatorilor la drepturile lucrătorilor, de la drepturile femeilor la respectarea minorităților, de la standardele de mediu la protecția datelor și a vieții private.

Atunci când e vorba să ne apărăm interesele în cadrul comerțului internațional, să luăm măsuri pentru a ne asigura aprovizionarea cu energie sau să restabilim încrederea cetățenilor în echitatea fiscală prin combaterea fraudei și a evaziunii fiscale, doar acționând ca o Uniune putem avea impactul dorit pe scena mondială.

În ceea ce privește impactul ajutorului pentru dezvoltare și al ajutorului umanitar pe care îl acordăm țărilor în curs de dezvoltare, gestionarea frontierelor noastre externe comune sau acțiunile în vederea dezvoltării în Europa a unei politici solide în materie de securitate și apărare, doar printr-o integrare mai semnificativă ne putem realiza cu adevărat obiectivele.

Nu exista nicio îndoială în această privință. Coerența noastră internă și relevanța noastră pe plan internațional sunt legate în mod indisolubil. Atractivitatea noastră economică și magnetismul nostru politic sunt interdependente în mod fundamental.

Chiar este cineva convins de faptul că, în cazul în care moneda euro încetează să mai existe, noi sau statele noastre membre vom mai avea vreo credibilitate la nivel internațional?

Mai este cineva conștient de faptul că extinderea UE a reprezentat un succes în ceea ce privește vindecarea rănilor adânci ale istoriei, prin instituirea democrației în țări unde nimeni nu credea că acest lucru mai este posibil? Sau de faptul că politica de vecinătate a fost și este în continuare cea mai bună modalitate de a oferi securitate și prosperitate în regiuni de o importanță vitală pentru Europa? Unde ne-am afla fără toate acestea?

Astăzi, țări precum Ucraina încearcă, mai mult ca niciodată, să stabilească legături mai strânse cu Uniunea Europeană, atrasă de modelul nostru economic și social. Nu le putem întoarce spatele. Nu putem accepta nicio tentativă de a limita alegerile suverane făcute de aceste țări. Trebuie respectate liberul arbitru și liberul consimțământ. Acestea sunt, de asemenea, principiile care stau la baza Parteneriatului nostru estic, pe care vrem să-l dezvoltăm în cadrul reuniunii la nivel înalt de la Vilnius.

Ne mai aducem cu toții aminte cât de mult a avut de suferit Europa de pe urma războaielor sale din secolul trecut și de faptul că integrarea europeană a fost soluția adecvată?

Anul viitor, se împlinește un secol de la începutul primului război mondial. Un război care a dezbinat Europa, de la Sarajevo la Somme. Nu trebuie niciodată să considerăm pacea ca fiind ceva de la sine înțeles. Trebuie să ne reamintim că se datorează Europei faptul că, în prezent, foști inamici stau la aceeași masă și lucrează împreună. Și tot astfel, datorită faptului că le-a fost oferită o perspectivă europeană, Serbia și Kosovo au ajuns în prezent la un acord, în cadrul procesului de mediere al UE.

Premiul Nobel pentru pace care ne-a fost acordat anul trecut ne reamintește această realizare istorică: Europa este un proiect de pace.

Ar trebui să fim noi înșine mai conștienți de aceasta. Mă gândesc uneori la faptul că nu ar trebui să ne fie rușine să fim mândri. Nu aroganți, ci doar mai mândri. Ar trebui să privim către viitor, însă cu înțelepciunea desprinsă din lecțiile trecutului.

Permiteți-mi să spun acest lucru tuturor celor care se bucură de dificultățile cu care se confruntă Europa și care doresc să împingă integrarea pe o traiectorie regresivă și să ne întoarcem la izolare: Europa anterioară integrării, caracterizată de diviziuni, războaie și tranșee nu este ceea ce oamenii își doresc și merită să aibă.Continentul european nu s-a bucurat niciodată în istoria sa de o perioadă atât de lungă de pace ca cea de la crearea Comunității Europene. Este de datoria noastră să o păstrăm și să o adâncim.

Stimați deputați,

Am apelat la valorile noastre pentru a aborda situația intolerabilă din Siria, care a pus la grea încercare, în ultimele luni, conștiința întregii lumi. Uniunea Europeană a avut un rol primordial în răspunsul umanitar pe plan internațional, mobilizând aproximativ 1,5 miliarde EUR, din care 850 de milioane din bugetul UE. Comisia va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a ajuta poporul sirian și populația refugiată în țările învecinate.

Am fost recent martorii unor evenimente despre care am crezut că au fost eradicate de mult timp. Utilizarea armelor chimice este un act înfiorător, care merită o condamnare clară și un răspuns puternic. Comunitatea internațională, având ONU ca nucleu, are o responsabilitate colectivă de a sancționa aceste acte și de a pune capăt acestui conflict. Propunerea privind eliminarea arsenalului de arme chimice al Siriei ar putea reprezenta o evoluție pozitivă în acest sens. Regimul sirian trebuie să demonstreze acum că va pune această măsură în aplicare fără întârziere. Convingerea noastră în Europa este că, în final, numai o soluție politică are șanse să furnizeze pacea durabilă pe care poporul sirian o merită.

Stimați deputați,

Există persoane care susțin că o Europa mai slabă ar face ca țara lor să fie mai puternică, că Europa este o povară și că s-ar descurca mai bine fără aceasta.

Acestora le ofer răspunsul meu clar: cu toții avem nevoie de o Europă unită, puternică și deschisă.

În cadrul dezbaterii care este în curs de desfășurare în întreaga Europă, întrebarea fundamentală este: Vrem să îmbunătățim Europa sau să renunțăm la ea?

Răspunsul meu este clar: haideți să ne implicăm!

Dacă nu vă place Europa așa cum este în prezent, haideți să o facem mai bună!

Găsiți modalități de a o face mai puternică, atât la nivel intern, cât și internațional, și vă asigur de sprijinul meu necondiționat. Găsiți modalități care să permită diversitatea fără a crea discriminări și voi fi alături de dumneavoastră în permanență.

Însă nu renunțați la acest proiect.

Recunosc că, la fel ca orice întreprindere umană, UE nu este perfectă.

De exemplu, controversele privind „diviziunea muncii” între nivelul național și cel european nu vor fi tranșate niciodată.

Pun un mare preț pe subsidiaritate. Pentru mine, subsidiaritatea nu este un concept tehnic, ci un principiu democratic fundamental. Pentru o uniune tot mai strânsă între cetățenii Europei, este nevoie ca hotărârile să fie luate într-o manieră cât mai deschisă posibil și cât mai aproape de cetățeni.

Nu pentru orice problemă este nevoie de soluții la nivel European. Europa trebuie să se concentreze asupra domeniilor în care valoarea sa adăugată este cea mai mare, iar în acele domenii în care acest lucru nu se întâmplă, nu ar trebui să se amestece. UE trebuie să facă pași mari în problemele mari și pași mici în problemele mici - lucru care poate în trecut ne-a scăpat uneori din vedere. UE trebuie să arate că are capacitatea de a stabili priorități atât în privința ceea ce trebuie făcut, cât și în privința în ceea ce nu trebuie făcut. La fel ca orice administrație, trebuie să acordăm o atenție deosebită calității și cantității reglementărilor noastre, știind prea bine că, după cum a remarcat Montesquieu, „les lois inutiles affaiblissent les lois nécessaires”. [„Legile inutile le fac mai neputincioase pe cele necesare”.]

Există însă, stimați deputați, domenii de maximă importanță, în care Europa are nevoie de mai multă integrare, de mai multă unitate, domenii în care numai o Europă puternică poate obține rezultate.

Am credința că orizontul nostru politic trebuie să fie reprezentat de o uniune politică, după cum am subliniat în discursul privind starea Uniunii de anul trecut. Aceasta nu este numai dorința unui om care crede cu pasiune în proiectul european, ci este singura cale pe care putem avansa pentru a consolida progresele de până acum și pentru a ne asigura viitorul.

În ultimă instanță, soliditatea politicilor noastre, mai concret a uniunii economice și monetare, depinde de credibilitatea eșafodajului politic și instituțional care le susține.

De aceea, în cadrul Proiectului pentru o Uniune economică și monetară profundă și veritabilă elaborat de Comisie am trasat nu doar coordonatele economice și monetare, ci și nevoile, posibilitățile și limitele aprofundării cadrului nostru instituțional pe termen mediu și lung. Comisia va continua să acționeze pentru punerea în aplicare a acestui proiect, pas cu pas și etapă cu etapă.

După cum am anunțat anul trecut, confirm cu această ocazie intenția de a prezenta, înainte de alegerile europene, o serie de idei referitoare la viitorul Uniunii noastre și la maniera optimă de consolidare și de aprofundare a metodei comunitare și a abordării comunitare pe termen lung. Astfel, aceste idei pot face obiectul unei veritabile dezbateri europene. Aceste idei vor creiona principiile și direcțiile generale care reprezintă etapele necesare pentru o veritabilă uniune politică.

Stimați deputați,

Numai prin consolidarea consensului referitor la obiectivele fundamentale ne putem ridica la înălțimea provocărilor adresate de vremurile pe care le trăim.

La nivel politic, nu trebuie să ne lăsăm divizați de diferențele dintre zona euro și cei din afara sa, dintre centru și periferie, dintre nord și sud, dintre est și vest. Uniunea Europeană trebuie să rămână un proiect pentru toți membrii săi, o comunitate cu participanți egali.

La nivel economic, Europa a acționat întotdeauna pentru reducerea disparităților dintre țări, dintre regiuni și dintre oameni, iar acest lucru nu trebuie să se schimbe. Nu ne putem ocupa de lucruri care țin de resortul statelor membre. Responsabilitatea rămâne pe umerii lor, dar avem posibilitatea și în același timp obligația de a adăuga la aceasta responsabilitatea europeană și solidaritatea europeană.

Din acest motiv, consolidarea dimensiunii sociale este, pentru noi și pentru partenerii noștri sociali, o prioritate pentru lunile următoare. Comisia va prezenta, la 2 octombrie, o comunicare privind dimensiunea socială a uniunii economice și monetare. Solidaritatea este un element-cheie al apartenenței la Europa și, în același timp, un motiv de mândrie.

Prezervarea valorilor acesteia, cum ar fi statul de drept, este menirea Uniunii Europene, de la începuturi până la cele mai recente episoade de aderare.

În discursul de anul trecut privind starea Uniunii, ținut într-un moment în care statele noastre membre treceau prin momente mai dificile din punctul de vedere al statului de drept, m-am referit la nevoia de a avea la dispoziție instrumente intermediare între eforturile de convingere la nivel politic și procedurile cu țintă precisă de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, pe de o parte, și ceea ce numesc „opțiunea nucleară”, prevăzută la articolul 7 din tratat, și anume suspendarea drepturilor unui stat membru, pe de altă parte.

Experiența a confirmat cât de util este rolul de arbitru independent și obiectiv al Comisiei. Această experiență ar trebui consolidată prin intermediul unui cadru mai general, bazat pe principiul egalității între statele membre, activat numai în situații în care există riscuri grave și sistemice la adresa statului de drept și declanșat de indicatori prestabiliți.

Comisia urmează să prezinte o comunicare pe acest subiect și consider că este vorba de o dezbatere esențială pentru viziunea pe care o avem despre Europa.

Aceasta nu înseamnă că este afectată suveranitatea națională sau democrația, dar avem nevoie de un mecanism european solid prin care să putem influența evoluția evenimentelor atunci când sunt în joc principii comune fundamentale.

Există anumite valori care nu sunt negociabile, pe care UE și statele sale membre trebuie să le apere și pe care le vor apăra întotdeauna.

Stimați deputați,

Polarizarea rezultată în urma crizei prezintă un risc pentru noi toți, pentru proiect, pentru proiectul european care ne unește.

Noi, reprezentanții politici legitimi ai Uniunii Europene, putem inversa această tendință. În calitate de reprezentanți democratici ai Europei aleși în mod direct, vă veți găsi în prima linie a dezbaterilor politice.Întrebarea pe care vreau să o pun este următoarea: ce imagine a Europei le va fi pusă în față alegătorilor? Versiunea onestă sau versiunea caricaturală? Miturile sau faptele? Versiunea cinstită și rezonabilă sau versiunea extremistă și populistă? Diferența este esențială.

Știu că există persoane care declară că Europa este de vină pentru criză și pentru greutățile prin care trecem.

Dar le putem reaminti oamenilor că nu Europa a stat la originea acestei crize. Criza a avut drept cauze erori de gestionare a finanțelor publice de către administrațiile naționale petrecute în trecut și comportamentul iresponsabil al actorilor de pe piețele financiare.

Le putem arăta că Europa a acționat pentru rezolvarea crizei. Le putem arăta ce am fi avut de pierdut dacă nu reușeam să susținem piața unică, supusă amenințărilor, precum și moneda comună, pentru că au fost voci care au prezis sfârșitul euro, dacă nu ne-am fi coordonat eforturile de refacere și inițiativele de creare a locurilor de muncă.

Unii vor spune că Europa forțează guvernele naționale să își scadă cheltuielile.

Le putem însă reaminti alegătorilor că datoriile suverane scăpaseră de sub control încă dinainte de criză, și asta nu din cauza Europei, ci în pofida Europei. Mai putem adăuga că, dacă nu vom persevera în aceste eforturi, prețul va fi plătit până la urmă de cei mai vulnerabili membri ai societăților noastre și de copiii noștri. Și adevărul este că țări dinăuntrul și dinafara zonei euro, din Europa și din afara Europei fac eforturi pentru a-și echilibra finanțele publice greu încercate.

Unii vor susține în campanie că țările vulnerabile au primit de la noi prea mulți bani. Alții vor susține că țările vulnerabile au primit de la noi prea puțin.

Dar oricine dintre noi poate explica ce anume am făcut și din ce motive am acționat: există o legătură directă între împrumuturile făcute de o țară și băncile alteia, între investițiile dintr-o țară și agenții economici din alta, între lucrătorii dintr-o țară și firmele din alta. Acest gen de interdependență face ca soluțiile europene să fie singurele care funcționează.

Ce încerc să le transmit eu oamenilor este că dacă suntem cu toții în aceeași barcă, cineva nu poate spune altcuiva: bucata ta de barcă se scufundă”. Am fost în aceeași barcă atunci când totul mergea bine și rămânem împreună când dăm de greutăți.

Vor fi poate unii care vor spune în campanie că Europa a acaparat prea multă putere. Alții pretind că Europa face întotdeauna prea puțin, prea târziu. Interesant este că uneori aceiași oameni declară că Europa nu face destul și în același timp nu sunt de acord ca Europa să primească mai multe mijloace pentru a-și îndeplini misiunea.

Putem însă explica oamenilor că statele membre sunt cele care au acordat Europei atribuțiile și competențele pe care le are. Uniunea Europeană nu este o putere străină, ci este rezultatul deciziilor luate în mod democratic de instituțiile europene și de statele membre.

În același timp, trebuie să recunoaștem că în anumite domenii Europa este lipsită în continuare de competențele necesare pentru a realiza ceea ce i se cere, situație care este prea ușor scăpată din vedere de aceia - și nu sunt puțini - care și-au făcut un obicei din a naționaliza succesele și din a europeniza eșecurile. În ultimă instanță, și ceea ce avem, și ceea ce nu avem este urmarea unui proces de decizie democratic și cred că trebuie să reamintim acest lucru cetățenilor.

Doamnelor și domnilor,

Domnule președinte,

Stimați deputați,

Sper că Parlamentul European va accepta această provocare, cu toată doza ei de idealism, dând dovadă de realismul și hotărârea pe care ni le impun vremurile prin care trecem.

Argumentele se cunosc.

Faptele se cunosc.

Agenda a fost stabilită.

Peste opt luni, alegătorii vor decide.

Este rândul nostru să susținem cauza Europei.

Putem face acest lucru încheind cât mai multe dosare în cele opt luni care ne rămân. Mai avem multe de făcut.

Adoptarea și punerea în aplicare a bugetului european și a CFM, care sunt esențiale pentru investițiile în regiunile din întreaga Europă. Acest lucru este indispensabil pentru prioritatea noastră majoră: combaterea șomajului, în special în rândul tinerilor.

Ducerea mai departe și punerea în aplicare a uniunii bancare, element esențial pentru rezolvarea problemei finanțării agenților economici și a IMM-urilor.

Acestea sunt prioritățile noastre clare: crearea de locuri de muncă și creșterea.

Misiunea noastră nu s-a încheiat, ci a intrat într-o etapă decisivă.

Să nu uităm, stimați deputați, că miza alegerilor nu va fi doar Parlamentul European, nici Comisia Europeană sau Consiliul sau cutare ori cutare persoană.

Miza alegerilor va fi Europa.

Vom fi evaluați împreună, de aceea vă invit să acționăm împreună - împreună pentru Europa, cu entuziasm și cu hotărâre.

Să nu uităm: în urmă cu o sută de ani, Europa se îndrepta inconștientă către catastrofa care a fost războiul din 1914.

La anul, în 2014, am speranța că Europa va ieși din criză, devenind mai unită, mai puternică și mai deschisă.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Sursa: Uniunea Europeana

Adaugat: Joi, 12 Septembrie 2013, 05:46:04
Autori: CE


Alte articole din Comisia Europeană :

» UE combate dimensiunea socială a crizei economice
» Sondaj Eurobarometru şi raport privind situaţia socială
» Prezentarea proiectului "Generaţia 89"
» Strategia europeană pentru regiunea Dunării
» Dezbatere pe tema căderii Cortinei de Fier
» Telecomunicaţii: Comisia invită statele membre să-şi intensifice campaniile de informare cu privire la numărul european unic de urgenţă 112
» Priorităţile Comisiei Barroso II
» Comisia Europeană lansează o dezbatere publică pe tema protejării pădurilor Europei
» SOLVIT şi CSS ajută tot mai mulţi europeni să lucreze dincolo de frontiere
» Telecomunicaţii: consultare privind viitorul serviciu universal în era digitală
» EU PILOT - răspunsuri prompte la plângerile cetăţenilor şi întreprinderilor
» Strategia Europa 2020
» 4 miliarde de euro împărţite la 43 de proiecte
» Comisia Europeană vizează reducerea semnificativă a diferenţelor de salarizare între femei şi bărbaţi
» Comisia Europeană îşi consolidează angajamentul faţă de egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi
» Reporter European – ediţia de primăvară 2010
» Pagini Utile
» Lansarea unei noi proceduri de selecţie a funcţionarilor UE
» Comisia acordă României 1 miliard de euro pentru sprijinirea balanţei de plăţi
» Conferinţa la nivel înalt privind sănătatea pe internet şi Săptămâna e-sănătate, Barcelona (Spania)
» Summitul european al consumatorilor având ca temă serviciile, organizat la Bruxelles
» Gripa aviară: Virusul extrem de contagios H5N1 confirmat în România
» Conferinţa la nivel înalt privind sănătatea pe internet şi Săptămâna e-sănătate, Barcelona (Spania)
» Întâlnirea europeană a consumatorilor
» Dosarul "Formaldehida ilegală"
» Săptămânii Energiei Durabile
» 25 de ani de la lansarea iniţiativei "Capitala Culturală Europeană"
» 25 de ani de la lansarea iniţiativei \
» Şcoala cu clasele I–VIII Româneşti, Botoşani a primit Certificatul European Language Label
» România intră la evaluare
» Divorţ în stil european cu Regulamentul Roma III
» Alături de Allianz, BASF, Porsche, Fresenius - MAN
» A fost publicat raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare
» Premierea junilor translatori
» Cel mai bun june translator
» Laptele european în dezbatere
» Cel de-al doilea premiu european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii
» Misiune posibilă: Cooptarea IMM-urilor europene în domeniul apărării
» Planificare multianuală, predictibilitate
» Primul proces formal „de jos în sus” din istoria Uniunii Europene.
» Între progres şi necesitatea unor eforturi suplimentare
» Ajutoare umanitare pentru Haiti printr-o procedură accelerată
» Lista companiilor interzise în spaţiul aerian european
» Iniţiativa cetăţenească europeană
» Concursul "Desenează-mi un drept"
» Copiii din comuna Gemenele judeţul Brăila - marii câştigători
» Integrarea financiară în Europa
» Programele cadru europene: de la redresare la viabilitate economică
» Potenţialul turismului european
» Sistemul de alertă rapidă pentru produsele periculoase RAPEX
» Comisia Europeană - Agenda săptămânii
» 2.7 milioane de persoane, 1000 de manifestări
» Oportunităţile şi riscurile utilizării energiei nucleare
» Impactul Tratatului de la Lisabona asupra Uniunii Europene
» Redresarea sistemului financiar al UE se realizează cu succes?
» Reţea de fonduri pentru băncile falimentare
» Protecţia libertăţilor cetăţeneşti şi a datelor.
» Obiective mai ambiţioase în cadrul pachetului „climă şi energie”
» Abordare mult mai strictă în cazul reparaţiilor şi a pieselor de schimb
» Bursele Europene.Jurnalişti în dialog,program dedicat jurnaliştilor din presa locală
» În fiecare an, fumatul omoară 650 000 de europeni
» Campanie paneuropeană a Comisiei de promovare a IMM-urilor şi antreprenoriatului
» Comisia Europeană deschide Săptămâna verde
» Zece întreprinderi pentru premiul european de mediu
» România între Copenhaga şi Cancun
» Criza şi consiliile de administraţie ale băncilor
» CE avertizează România
» Studiul privind inegalitatea dintre sexe în domeniul educaţiei, pe teritoriul european
» Europa se scaldă în ape curate
» Premiile Europa Nostra pentru patrimoniu
» Obiectiv european 2020: 10% energie regenerabilă
» Vizita comisarului european pentru politică regională Johannes Hahn
» Politica agricolă comună pentru toţi cetăţenii UE
» Începe de azi la Bruxelles
» 14 materii prime strategice pentru Europa
» Măsuri pentru sporirea garanţiilor în cazul depozitelor la băncile europene
» Drepturile lucrătorilor imigranţi
» Viziunea europeană în domeniul tehnologiilor - cheie
» Nouă propunere privind cultivarea organismelor modificate genetic
» Garanţii financiare propuse de CE: 100.000 euro recuperabili în 7 zile
» Condiţii comune de intrare şi de şedere pentru lucrătorii sezonieri
» Regim aplicabil transferului temporar în cadrul aceleiaşi întreprinderi al lucrătorilor calificaţi din afara UE
» Portalul european e-justiţie on line
» Portalul european e-justiţie în limba română
» Dezbatere cu lideri religioşi din Europa
» Start de 6 miliarde de auro în ambiţiosul proiect "i-conomy"
» PAC sub preşedinţia Comisarului European Dacian Cioloş:
» Spre norme comune pe teritoriul UE în ceea ce privește procedurile penale
» Siguranța pe drumurile europene se va dubla
» 6,4 miliarde euro pentru proiectul I-conomy
» 6.000 de răspunsuri pe tema Politicii Agricole Comune
» Deficienţe importante în eforturile României
» Agricultorii nu au de ce să roşească pentru că sunt susţinuţi cu fonduri publice.
» Campania "Contăm unii pe alţii"
» Medierea UE în litigiile transfrontaliere
» Declaraţia Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei privind situaţia migranţilor romi în Franţa
» În plină criză economică europenii au încredere în UE
» Start în concursul Juvenes Translatores” („tineri traducători” )
» Vizită pentru cooperare vamală şi antifraudă în China
» Invitaţie la concursul: Reporter European
» Vor într-adevăr europenii să scăpăm de sărăcia extremă?
» Motoarele Europei - previziuni economice
» UE începe să se redreseze
» Mandat clar pentru ajutorarea săracilor lumii
» Rapoartele pentru România şi Bulgaria sunt OK
» Tineretul în mişcare europeană
» Stop turbulenţelor pe piaţa financiară europeană
» TIC pentrru o bătrâneţe liniştită
» Proiectul UE de reţele Grid: 200.000 de computere conectate
» Tineretul în mişcare - pentru a nu pierde ocaziile
» Creșterea siguranței și transparenței pieței instrumentelor financiare
» Săptămâna europeană a mobilităţii 2010: „Călătoriţi mai inteligent, trăiţi mai bine”
» Spre Internet rapid şi ultrarapid
» Cele opt Obiective de dezvoltare ale mileniului
» Comisarul Dacian Cioloş în audiere publică
» Strategia pentru perioada 2010-2015 implementează Carta femeilor.
» La asalt: „Tineri reporteri împotriva sărăciei”
» Avansuri băneşti pentru agricultori de la Comisia Europeană
» Locuri pitoreşti din România candidează ca "Destinaţii europene de excelenţă"
» Cel mai mare forum european în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor
» Stabilitate, creştere, supraveghere, echilibru
» Cu dreptul la libera circulaţie în UE nu-i de joacă
» România nu respectă reglementările UE cu privire la vânarea păsărilor
» 1 milion de locuri de muncă vacante în Europa
» Competitivitate,cooperare şi coeziune în Europa
» UE la Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei
» În perspectiva 2020: O Europă a inovaţiei
» Reţeaua RO+ traduceri pentru CE
» "Teodosie cel Mic" de Răzvan Rădulescu - premiul UE pentru literatură 21010
» În dezbatere: Fondurile europene şi populaţia romă
» O miză de peste 6 miliarde euro: jocurile de noroc on line
» Prevenirea exploziilor şi scurgerilor de pe platformele de foraj submarin
» Criza şi politica în materie de audit
» Agricultura în UE între concurenţă şi semi-subzistenţă
» Probleme la evaluarea Codului Frontierelor Schengen
» "Ziua Europei 2010"
» Nou cadru al UE pentru gestionarea crizelor din sectorul financiar
» Strategia de extindere a UE şi provocările pentru perioada 2010 - 2011
» Uniunea Europeană - cel mai mare actor comercial al lumii
» Premiile în competiţia de desene pe tema egalităţii de gen
» Forumul privind coeziunea europeană
» Cartea verde: „Creşterea impactului politicii de dezvoltare a UE”
» O strategie mai dinamică privind politica energetică a UE
» Uniunea Europeană şi Africa trebuie să colaboreze mult mai strâns
» Al 5-lea Raport privind coeziunea UE
» Strategie pe 10 ani pentru persoanele cu handicap
» Comisarul Cioloş prezintă comunicarea privind reforma politicii agricole
» Politica agricolă comună şi provocările viitorului
» Jurnalişti în dialog: Masă rotundă şi premiere
» Securitate nucleară şi energetică cu Ucraina
» Parteneriatul energetic UE - Rusia
» Mediul înconjurător – calitatea aerului:
» Premiile europene pentru jurnalişti în domeniul sănătăţii
» Cartea verde privind viitorul TVA
» Cetăţenia are un rol central!
» „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”
» Aplicarea transfrontalieră a legislației în domeniul siguranței rutiere
» Plăţile transfrontaliere vor deveni tot atât de simple precum plăţile naţionale
» Cinci reporteri europeni din România
» S-a adoptat Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2011
» Diferența dintre tarifele de roaming și cele naționale trebuie să se apropie de zero până în 2015
» Europa şi voi
» Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!
» Comisarul european Algirdas Šemeta vizitează România
» O nouă etapă a integrării europene
» De joi până joi la Comisia Europeană
» Plan de acțiune pentru reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii
» Politica de coeziune viitoare
» România: cele mai slabe rezultate la citire (Testul PISA)
» UE este depășită de principalii săi concurenți: Statele Unite și Japonia
» România - în rândul inovatorilor modeşti în UE
» „Drepturile copilului sunt drepturi fundamentale”
» Regulament privind drepturile pasagerilor care călătoresc cu autobuzul și autocarul
» Măsuri urgente privind serviciile mobile de comunicaţii prin satelit
» Acces universal la educaţia preşcolară
» Întâlnire Barroso - Putin
» Gândeşte mai întâi la scară mică
» Consumatori UE - tablou de bord
» România, Ungaria şi măsurile de îmbunătăţire a concurenţei
» Programul MEDIA se va menţine
» Sprijin pentru România în depăşirea declinului financiar
» Lansarea consultarii publice pe tema jocurilor de noroc online
» Întâlnire cu reprezentanți ai lucrătorilor și angajatorilor europeni
» Eurobarometru în ce priveşte viitorul sectorului de transport
» Concurs on line Uniunea Inovării
» Transporturi 2050 - Foia de parcurs
» România şi implementarea Directivei serviciilor audiovizuale de mass-media
» Certificate gratuite pentru emisii de gaze cu efect de sera de catre Romania
» Michel Barnier vizitează România
» Pentru o mai bună utilizare a fondurilor europene pentru integrarea romilor
» Zilele Aeronauticii 2011 de la Madrid
» A treia ediție a premiului UE pentru jurnalism în domeniul sănătății
» Europa spaţială
» Societăţi sunt bine guvernate, fiabile şi sustenabile
» UE, romii, România şi Bulgaria
» CE avertizează România în privinţa nerespectării reglementărilor europene referitoare la calitatea aerului
» Comisia Europeană a solicitat în mod oficial astăzi României să îşi alinieze la normele UE legislaţiile naţionale privind preţurile reglementate la energie pentru consumatorii finali.
» Domeniu "eu" la a cincea aniversare
» "Neues Museum" din Berlin este câștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru arhitectură
» Mandatul european de arestare
» Consumatorii europeni - potențial vulnerabili la fraude, înșelătorii, vânzări sub presiune
» O «plasă de protecţie» pasagerilor europeni
» Noua strategie comercială europeană - implicaţii pentru relansarea economică a României
» Economia UE mai eficientă, mai ecologică
» Brevetul unic european
» Douăsprezece proiecte pentru relansarea pieţei unice în 2012
» O mai bună informare a publicului cu privire la drepturile pasagerilor
» Cadou de Paşti pentru fermierii din România de la CE
» Eurostat exprimă o serie de rezerve în ce priveşte datele statistice furnizate de România
» Premiul Lorenzo Natali pentru jurnalism 2011
» Protejarea biodiversităţii - o strategie pe 10 ani
» Operaţiunea comună 'EPN, Hermes Extension 2011)
» Comisarul dacian Cioloş vizitează România
» Declaraţia delegaţiei Comisiei Europene după încheierea misiunii comune în România alături de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială
» Tabele cu situaţia din România: Redresarea progresivă a economiei UE se confirmă
» Comisia Europeană: Previziuni economice pentru România
» Eurobarometrul turismului european
» 53 la sută din tinerii din Europa dispuşi să lucreze afară
» Rendez-vous european la Cannes
» Comisarul Georgieva vizitaează Israelul, Cisiordania și Fâșia Gaza
» 15 - 21 mai şi la Botoşani: Săptămâna Europeană a Tineretului
» Beneficiile potențiale ale cloud computing-ului
» Reporter European despre voluntariat şi reforma politicii agricole comune
» Vine redresarea europeană, cresc emisiile de gaze
» Micro-împrumuturi de maximum 25.000 de euro fermierilor şi micilor întreprinzători din România
» Ce facem cu pungile din plastic?
» Ajutor pentru victimele infracţiunilor
» Risc potențial pentru utilizatorii căilor ferate române
» Acordul bilateral al României cu Rusia privind serviciile aeriene încalcă legislaţia UE
» Aeroporturi regionale din România: Pierderile în exploatare sunt acoperite anual de către stat.
» Modernizarea legislaţiei privind drepturile de proprietate intelectuală
» Să consumăm mai puţin ca să trăim mai bine!
» Norme clare și asigurând condiții sigure pentru fluxurile migratorii
» Pentru a elimina pescuitul excesiv
» Doamna şi domnul ambasador IMM
» Revoluţia Comisarului Cioloş în Politica Agricolă Comună
» Comunitățile religioase joacă un rol esențial în structura socială a țărilor UE
» Comunitățile religioase joacă un rol esențial în structura socială a țărilor UE
» La ţintă: Agenda digitală pentru Europa
» Start la competiţia Capitala verde europeană
» Comisarul Dacian Cioloş vine la Suceava şi Iaşi
» Comisia a lansat un nou plan de acţiune în domeniul transporturilor către şi dinspre ţările vecine
» Polonia a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene
» Agenda Digitală: tarife de roaming mai mici începând cu data de 1 iulie
» Liderii UE sprijină planul Comisiei privind integrarea romilor
» Comisia Europeană: bugetul multianual pentru perioada 2014-2020 răspunde preocupărilor de astăzi şi necesităţilor de mâine: "
» Interviu cu Ilie Dincă, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi:
» Provocarea Europei: integrarea romilor
» Concurs OSCE de fotografie 2011
» Concurs de desen: Un logo pentru drepturile omului
» Agenda digitala: tarife de roaming mai mici incepand cu 1 iulie
» Climate Change TV: Concurs de videoclipuri pe tema schimbarii climatice
» Premiul WSYA 2011 - World Summit Youth Award
» Concurs de desene: Da-i un nume satelitului Galileo
» Pericolul noilor droguri sintetice în Europa
» Programul „Europa creativă”
» Undă verde de la UE pentru certificatele verzi din România
» Undă verde de la UE pentru certificatele verzi din România
» Ani mai mulţi, o viaţă mai bună în Europa
» 7 miliarde de euro pentru finanţarea cercetării şi inovării europene
» Marea majoritate a băncilor europene sunt acum mai puternice şi mai capabile să reziste la şocuri
» Accesul la un cont bancar de bază potenţial de a ameliora vieţile a milioane de europeni
» 7 miliarde de euro pentru cercetare
» Biocarburanţii: cele mai ridicate standarde de durabilitate din lume.
» 244 milioane EUR pentru 183 de noi proiecte în domeniul mediului
» România între codaşi la implementarea în întregime, prin legi naţionale, a noilor norme din domeniul telecomunicaţiilor
» Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră
» Nu este exclusă posibilitatea ca paranteza să fie menţinută deschisă,
» Migranţii bine-integraţi reprezintă un puncte forte pentru Europa
» Interdicţia de a utiliza metale grele şi alte substanţe chimice periculoase în echipamentele electrice şi electronice
» Yours Directly nr. 5
» Nouă procedură de recuperare a datoriilor
» Comisia Europeană autorizează Spania să instituie pentru români restricţii temporare privind accesul acestora la piaţa forţei de muncă
» De Ziua Mondială a Libertăţii Presei
» Interfeţe inovatoare pentru automate şi bancomate
» Un cadru global pentru politica de mediu a UE
» Sateliţii Thijs și Natalia
» 33 de şcoli din România vor participa la concursul Juvenes translatores
» Strategia energetică a UE - o singură voce
» Până în 2015, serviciul eCall va fi instalat și pe deplin funcțional în toată Uniunea Europeană
» Audiere publică a Comitetului Economic și Social European
» Bursele europene: Jurnalişti în dialog
» Strategia de securitate internă a UE în acțiune
» Zilele Europene ale Patrimoniului
» Cum să stimulăm creşterea şi să reducem disparităţile de dezvoltare dintre regiunile UE?
» Uniunea Europeană va contribui în mod sporit la combaterea criminalităţii.
» Creşterea ecologică este singurul viitor durabil pentru Europa şi pentru întreaga lume
» Să ne dotăm tinerii cu competenţele de care au nevoie
» Acţiuni de promovare a voluntariatului la nivelul UE
» Recomandări pentru îmbunătăţirea politicii de agromediu
» Provocările pentru competitivitatea industriei europene şi rolul investiţiilor străine
» Un proiect pentru Europa: Comisarul Dacian Cioloş în România
» Inaugurarea oficială a Spaţiului Public European
» Inaugurarea oficială a Spaţiului Public European
» Târgul ONG Botoşani, foto galerii
» Taxa pe tranzacţiile finanicare: Uniunea Europeană devine un deschizător de drumuri
» José Manuel Durăo Barroso: Discursul pe 2011 privind starea Uniunii
» România primeşte aviz motivat pentru deşeuri
» Investiţiile în reţelele de fibră optică sunt sigure şi profitabile
» Măsuri pentru stimularea creşterii şi a ocupării forţei de muncă în toată Europa
» Alexandra Stan din România a concursului "European Border Breakers' Awards" (EBBA), care consacră noile talente de vârf ale muzicii pop europene
» Noile norme privind tranzacţionarea vor contribui la preţuri echitabile ale energiei
» Farmacovigilență sportiă în interesul pacienţilor
» Comisarul Dacian Cioloş în România
» Se mai primesc înscrieri la concursul Juvenes translatores
» zece puncte-cheie ale reformei Politicii Agricole Comune
» Competitivitatea şi creşterea economică pe locul cel mai important în agenta politică.
» Comunicarea privind cele mai bune practici privind procedurile antitrust
» Consumă altfel – gândeşte înainte să alegi!
» Comisarul Dacian Cioloş consternat de blocarea programului de ajutor alimentar
» Deschiderea pieţei de muncă europene pentru cetăţenii români și bulgari
» Păstrarea datelor:România şi Germania atenţionate să transpună Normele UE
» S-a deblocat programul de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate pentru anii 2012 şi 2013
» Eric Schmidt (Google), Andrew Witty (GSK) şi Jean-Paul Agon (L'Oreal) participă la prima convenţie în domeniul inovării
» Către un sistem TVA mai simplu, mai robust şi mai eficient
» Fonduri pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi întreprinderile sociale
» Un buget pentru strategia Europa 2020
» Comisia reia plăţile pentru programul operaţional regional din România finanţat prin politica de coeziune
» Raportul Comisiei Europene:Autoritățile române pun în aplicare reformele structurale
» Să îi ascultăm pe cei interesaţi de politicile publice ale UE
» Invitatie de presa - Lansarea Presedintiei Daneze
» Atenţie la creditul de consum pe Internet:11 pagini de Internet cu neregularităţi în România din 20 verificate
» Plan de acțiune pentru dublarea volumului comerțului electronic în Europa până în 2015
» Carte verde: plăților sigure și inovatoare cu cardul, prin internet și prin telefonia mobilă
» Trebuie să privim deșeurile ca pe o resursă!
» Măsurile privind bunăstarea animalelor trebuie să fie rentabile
» 50 de ani de Politică Agricolă Comună. Pregătiți pentru viitor
» Protecția datelor cu caracter personal este un drept fundamental al tuturor europenilor
» Instituțiile UE acționează în mod responsabil în climatul actual de austeritate
» Mâine, Dl Johannes HAHN, comisar european pentru politică regională, va efectua o vizită oficială în România
» Comisia consideră că România a încălcat normele europene în materie de achiziții publice
» România invitată să pună în aplicare interdicția privind cuștile pentru găini ouătoare
» Memorandum de înâelegere cu Banca Europeană de Investiţii (BEI)
» Începe familiarizarea cu inițiativa cetățenească europeană
» 157.000 de monede euro falsificate în 2011
» Erasmus are 25 de ani! Una dintre marile povești de succes ale Uniunii Europene
» UE pune la index 15 posibile otrăvuri
» Consultare publică eco
» Servicii îmbunătățite de navigație prin satelit către euroeni în 2014
» Manifest anti-contrafaceri: concursul Nu te atinge de creaţiile mele!
» Concursul „Juvenes Translatores”: Câștigătoarea din România - Anna Kiss
» România un loc modest în Uniunea Inovării
» Statutul fundației europene
» Un pas către statuarea Fundaţiilor Europene
» Programul economic al României se află în continuare pe calea bună - declaraţia BM, CE şi FMI
» Satelitul IRINA - România
» Masă rotundă la Reprezentanţa CE:Perspectivele economice şi financiare ale României în contextul evoluțiilor din Uniunea Europeană
» Transparenţă, integritate, profesionalism, anticorupţie
» Unii dintre cei mai inteligenți și talentați oameni din Bulgaria și România să vină să lucreze pentru Comisia Europeană
» Vinul european bio, sulfiţii şi zahărul rezidual
» Preşedintele Barroso îl felicită pe noul prim ministru Mihai-Răzvan Ungureanu
» 112 este numărul european unic pentru apeluri de urgență
» O bioeconomie pentru Europa
» Intrarea în vigoare a Pachetului de şase
» Către sisteme europene de pensii adecvate, viabile și sigure
» Forumul urban 2012 al primarilor europeni
» Inovare în scopul creșterii durabile
» Preşedintele Barroso dezbate implicaţiile regionale ale noului tratat privind disciplina financiară
» Starea solului în Europa
» Eurobarometru: România un loc nedorit pe harta corupţiei în Europa
» Euro-obligațiuni pentru a menține euro-zona
» Reducerile bugetare singure nu vor restaura economiile și încrederea
» Parteneriat UE - SUA în domeniul produselor ecologice
» Dialog direct UE - oraşele Europei
» Întreruperea termenului de plată
» Adaptarea legislaţiei privind societățile comerciale
» Confiscarea activelor obţinute ilegal
» Reglementări de la UE pentru sistemul bancar paralel
» Prezenţe româneşti la premiile Europa Nostra: Mănăstirea Golia şi Paraschiva Kovacs
» Inaugurarea noii agenții pentru gestionarea sistemelor informatice la scară largă
» Extinderea protectiei pentru lucratorii detasati temporar in strainatate
» 96 la sută dintre români îngrijoraţi de inundaţii
» Din 2013: centru european de combatere a criminalității informatice
» Drepturi mai clare pentru pasagerii liniilor aeriene
» Comerțul cu produse financiare derivate - mai sigur
» Relaţia Turcia - UE: un nou impuls
» Serbia, Kosovo și Muntenegru pe calea cea bună
» România pe harta siguranţei rutiere în Europa: grafic şi tabel
» Rrogramul „eTwinning”: Romînia în topul câştigătorilor
» Mai multă Europă cu Adina-Ioana Vălean
» Conferinţa "Politici UE la Marea Neagră – consolidarea cooperării regionale"
» Proiectul „IRIS III”: 5 milioane Euro, Dunărea şi România
» Insolvență fac parte din viață
» Consultare publică privind mediul
» Start inițiativelor cetățenești europene
» Eurobarometrul și încrederea românilor în UE
» Consultare publică: drepturile dumneavoastră în Uniunea Europeană
» Comisia Europeana nu are in lucru un scenariu privind iesirea Greciei din zona euro
» Comisarul european Dacian Cioloș în România
» Conferință: 50 DE ANI DE POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ - Un parteneriat între Europa și fermierii europeni
» Schengen - fără controale la frontierele interne!
» Venituri fiscale ]n UE provenite din consum, muncă sau capital
» Biodiversitatea este asigurarea noastră de viață, iar Natura 2000 - piatra de temelie
» Video educativ de la UE: consumă apa în mod inteligent!
» Săptămâna verde la Bruxelles
» Drepturile pescarilor promovate și protejate
» Primul tău loc de muncă EURES
» G8 - Grecia trebuie să rămână în zona euro
» Recomandările de țară pentru 2012
» România are probleme la Sulina cu Directiva Habitate
» Metalele periculoase pot trimite România la Curtea Europeană de Justiție
» Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso vine în România
» E dreptul tău - acționează!
» Reporter și blogger european 2012
» Cardul european de sănătate, Euro 2012 şi Olimpiada
» Platforma europeană a resurselor de mediu
» Să ne protejăm contribuabilii și economiile împotriva efectelor pe care le‑ar genera o nouă criză a sectorului bancar
» UE şi sursele regenerabile de energie
» Soluţii pentru protejarea cetăţenilor în caz de faliment bancar
» Pasagerii cu dizabilități și transportul aerian
» Premiul Capitala europeană verde 2015
» Campanie pentru femei - cercetător științific
» Ancheta europeană privind competențele lingvistice
» Dezbatere: Incluziunea socială şi economică a cetăţenilor romi
» Discursul lui Dacian Cioloș la summit-ul ONU dedicat dezvoltării durabile
» Registrul de Transparență comun, al Comisiei și Parlamentului European
» UE - R. Moldova: Acord privind originea şi calitatea produselor
» Strategia Dunării: Comisarul Johannes Hahn într-un circuit care include România
» Potenţialul imens a tehnologiilor generice neconvenţionale
» Acord UE - R. Moldova în domeniul serviciilor aeriene
» Consiliul European: investiții și încredere
» Simbolul frunză UE - un simbol de încredere
» Comisia Europeană: Ultimele evoluţii pot pune in pericol progresele realizate în ultimii ani
» Lansarea a noului apel de propuneri de proiecte în domeniul cercetării şi inovării
» Sondaj Eurobarometru: Criminalitatea informatică
» 8,1 miliarde EUR pentru proiecte și idei de cercetare
» Președintele Baroso serios preocupat de evoluțiile politice din România
» O piaţă digitală favorabilă creatorilor, consumatorilor şi furnizorilor de servicii
» Banii UE nu trebuie să intre în buzunarele infractorilor
» Solidaritatea între generaţii cu liderii confesiunilor religioase
» Nu dorim pe drumurile europene mașini care pot deveni letale
» PAC@50: Trecut, prezent și viitor
» Concurs foto: proiecte finanţate de UE
» Preşedintele Barroso: preocupări serioase privind statul de drept și independența sistemului judiciar în România
» Măsuri comune de combatere a fraudei în UE
» Proiecte LIFE de 268,4 milioane euro
» Bilanț: Sistemul rapid de alertă al UE pentru alimente și furaje
» Inițiativa Capitala Europeană a Culturii merge mai departe
» Vara festivalurilor europene
» România mari lacune în gestionarea deșeurilor
» Noi norme de la UE pentru colectarea deșeurilor electronice
» Legislația Seveso paza de un nou Cernobâl
» Europa Ta
» Românii - interesaţi de viitorul Europei şi drepturile cetăţeneşti
» Românii - interesaţi de viitorul Europei şi drepturile cetăţeneşti
» European Commission's reaction to the Romanian Constitutional Court's decision on 29/07 referendum
» Juvenes translatores - un concurs pentru cei mai buni tineri traducători
» Start la Juvenes Translatores
» Starea Uniunii - integrarea
» Adresati-i intrebari presedintlui Barroso
» José Manuel Barroso: Un pas crucial către crearea uniunii bancare
» Ieșind din criză mai puternici - o viziune europeană
» Ieșind din criză mai puternici - o viziune europeană
» De m\ine, Comisarul european Dacian Cioloș în România
» De m\ine, Comisarul european Dacian Cioloș în România
» Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik vine ]n România
» Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik vine ]n România
» Ieșirea din criză - viziunea europeană (video - traducere interactivă)
» Către o federație a statelor-națiune
» Uniunea Europeană la răscruce?
» Laborator paneuropean de fizică finanțat în România
» CE pregătește uniunea bancară
» Tendinţă europeană: Limbi străine de la vârste fragede
» Tendinţă europeană: Limbi străine de la vârste fragede
» Consumatori europeni: te judeci acasă pentru pagube produse afară
» Mierea şi polenul în Europa
» Dezbateri despre cetăţenia UE
» Măsuri legislative în sprijinul cloud computingului.
» Noua strategie a Comisiei Europene privind cloud computingul
» România - premiu Eticheta Lingvistică Europeană
» Disparităţi persistente pe piaţa muncii din UE
» Înscrierile pentru concursul Reporter European continuă până pe 1 noiembrie
» De mâine: Comisarul European Dacian Cioloş în România
» Foarte interesant! 12 noi propuneri de la UE pentru piaţa unică
» Piaţa unică - 20 de ani
» Nanomaterialele - definiţie şi beneficii
» Târgul european al locurilor de muncă
» Săptămâna europeană a regiunilor şi creşterea economică
» România - deficit de transpunere a directivelor privind piața internă
» Nu putem asista indiferenți la delocalizarea industriei europene
» Comercianții europeni spun: Stop risipei de alimente!
» În 2013: 56 milioane de euro pentru săracii din România
» Conferința Națională: Săptămâna Pieţei Unice
» Comisia Europeană: UE - Premiul Nobel pentru pace
» Doi comisari europeni vizitează România
» Programul Europa Creativă promite 1,8 miliarde euro
» IMM-urile europene nu au reușit încă să-și revină din criză
» Sondajul Eurobarometru: Solidaritate de anvergură mondială
» Consultare publică europeană privind piețele de telecomunicații
» Vlad Gabriel Căldăraru din România a luat locul patru pe Europa la categoria aplicații pentru telefoanele inteligente
» Declaratia presedintelui CE Jose Manuel Barroso dupa intalnirea cu dl Victor Ponta, prim-ministru al Romaniei
» De azi: Foaia de parcurs pentru consolidarea UE
» Ziua europeană împotriva Traficului de Persoane cu o nouă legislație
» Biocarburanți alternativi
» Biodiversitatea și navigația
» 2,9 milioane EUR pentru1 416 lucrători concediați de la SC Nokia România SRL
» O excelentă sursă de informare pentru consumatori: Portalul universal al rechemărilor de pe piață
» Premiile EBBA / European Border Breakers Awards
» Liderii UE: măsuri pentru stimularea economiei și locuri de muncă
» Natura 2000 + LIFE la 20 de ani
» Propunere pentru 2014: 2,5 miliarde euro pentru sărmanii Europei
» Jocurile de noroc on line: plan de acțiune pentru protecția europenilor
» Proiecte CE pentru 2013: creștere durabilă și locuri de muncă
» Scrisori de presuspendare privind trei programe cofinanțate de UE în România
» Buget rectificativ al CE: încă 9,0 miliarde EUR pentru a acoperi facturile primite
» Cele 10 state membre doresc să aplice taxa UE pe tranzacțiile financiare (TTF)
» Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, StefanFüle vizitează luni România
» Dezbatere: Consolidarea pieţei unice şi stimularea creşterii economice
» 30-31 octombrie: Comisarul Dacian Cioloş din nou la Bucureşti
» Economia UE rămâne fragilă. Deocamdată
» CARS 2020: pentru ca Europa să producă în continuare cele mai bune automobile din lume
» Femeile în consiliile de administrație
» Vino să iei Premiul Nobel pentru pace 2012
» Vino să iei Premiul Nobel pentru pace 2012
» Aprovizionare cu energie sigură și durabilă la cel mai mic preț posibil
» Strategia de extindere a Uniunii Europene şi principalele ei provocări
» Bugetul UE 2014 -2020
» Ieșind din criză mai puternici: viziune europeană
» Spațiul Schengen: biulanț de sănătate
» E oficial: 2013, Anul European al cetățenilor
» Extinderea rețelei Natura 2000: România campioană
» Eliminarea vizelor cu SUA, Japonia și Canada: UE ține partea României
» Locuri de muncă pentru tineri
» Locuri de muncă pentru tineri
» Verificarea site-urilor de cadouri din UE: listă de nereguli
» Telemedicina: teleradiologia,teleconsultaţia, telemonitorizarea
» Locuri de muncă: Panorama competențelor în UE
» Paradisurile fiscale - pe lista neagră
» Denunţarea disfuncţionalităţilor nu doar permisă ci obligatorie!
» Ceremonia de decernare a Premiului Nobel on-line, în direct
» De la război la pace: o poveste europeană
» Reducerea cu 25 la sută a birocrației pentru IMM-uri
» Copiii Păcii ajutați cu banii din Premiul Nobel
» 40 de milioane de euro pentru inovați în domeniul apei
» Un raport realist:Situația socială și a ocupării forței de muncă în Europa
» Românii la Eurobarometru: calitatea aerului s-a deteriorat
» 37 la sută dintre europeni nu mai vor alți șefi
» De pe 11 ianuarie: noul Centru european de combatere a criminalității informatice (EC3)
» European Border Breakers Awards: câștigători 2013
» Garanția pentru tineri: un loc pentru piața muncii
» Premiul Charlemagne ediția 2013
» Foto-video: Noul permis auto european
» Proiectele Grafenul și Creierul uman câștigă câte 1 miliard de euro fiecare
» Declarația comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE)
» 700.000 locuri de muncă neocupate în sectorul TIC din Europa
» Datele cu caracter personal au o valoare economică enormă
» Extremismul violent și populismul demagogic
» Diana Alexandra Amariei Câștigătoarea din România la concursul Juvenes Translatores
» Raportul MCV pentru România 2013
» Premii de la UE pentru articole pe teme de sănătate
» Video: Viitorul Căilor Ferate Europene
» Drogul 4-MA interzis în Europa
» Piața europeană a drogurilor ilegale: contrabanda și consumul
» Foto: România și finaliștii la premiul UE pentru arhitectura contemporana „Mies van der Rohe”
» Raportul ENISA privind securitatea cibernetică în limba română
» Securitatea cibernetică: strategia UE
» Comisarul European Dacian Cioloș se întâlnește cu Rețeaua Europe Direct
» Grafic CE: Prognozele pentru România 2013 - 2014
» Europenilor nu le place fumatul!
» Frontierele inteligente ale UE
» Rețeaua „eTwinning” pentru 100.000 de școli
» UE și eradicarea sărăciei în lume
» Mutilarea genitală a femeilor o practică oribilă
» Ce facem cu deșeurile din plastic?
» De pe 16 martie: Statul obligat să plătească la timp
» Comisarul European Dacian Cioloș din nou în România
» Dacian Cioloş: Un important pas înainte în procesul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC)
» Progrese inegale in democratizarea vecinilor UE
» România: bugetele pentru învățământ în scădere
» Șomerii de la Jucu, ajutați de Comisia Europeană
» StartUp Europe Leaders Club pentru antreprenoriatele locale
» R. Moldova, Ucraina și politica de vecinătate a UE
» 145 milioane de euro pentru litoralul românesc
» România - în plutonul codașilor la inovare
» Spre internet de mare viteză cu 30 la sută mai ieftin
» Buletin trimestrial: Șomajul continuă să crească în UE
» 30 de câştigători, fără România
» Ce mai inovează tinerii europeni
» Stop încălzirii globale!
» Taxe mai reduse pentru înregistrarea mărcilor
» Europol - o agenție mai puternică, mai eficace
» 4,9 milioane de euro pentru fructele din școlile românești
» Femeile rămân o minoritate în rândul cercetătorilor
» Prosperitate prin Strategia Dunării
» Sistemul de Informații Schengen de a doua generație (SIS II). SIS II) este operațional
» Diana Alexandra Amariei, elevă a Liceului Teoretic „Sfântu-Nicolae” din Gheorgheni - Harghita va fi premiată mâine la Bruxelles în concursul Juvenes Translatores
» Progrese ale UE în lupta împotriva criminalității organizate
» 54 de milioane de euro de la UE pentru prevenirea inundațiilor
» România - abandon școlar 17,4 %, peste media UE
» Taxele antidumping și antisubvenții - modalitati prin care UE combate concurența neloială
» Fondurile structurale: 347 de miliarde EUR în cele 27 de state membre.
» Despre strategia de incluziune a romilor și locurile de muncă din România cu László ANDOR, Comisar European, la București și Cluj Napoca
» De mâine în România: Comisarul EuropeanLászló ANDOR
» Eliminarea apostile propusă de Comisia Europeană
» Convergenţa TV - on line: consultare publică
» Fără apostilă - video limba română
» MOOC: 40 de Cursuri universitare gratuite on line
» Grafice comparative: statutul profesorilor în țările UE
» Televiziune și Interne: consultare publică a UE
» Agenda Comisiei Europene și a Parlamentului European pentru această săptămână
» Omagiu Europei – 4 mai, Ziua porţilor deschise - 01/05/2013
» 9 mai 2013 la Reprezentanța CE în România
» Mititetii românești și protecția consumatorilor
» Economia UE: relansare lentă după o recesiune prelungită - 03/05/2013
» Comisia Europeană avertizează: Este prea mult praf în Capitală.
» Raportul privind cetățenia UE pe 2013: 12 acțiuni noi în șase domenii
» Agenda Europeană 14 mai
» De mâine, Dacian Cioloş, va fi prezent în România
» Filmde finanțate prin programul MEDIA al Uniunii Europene, la Cannes
» Concurs european de proiecte de ecoinovare
» România și Slovacia dobândesc o libertate mai mare în a solicita și a cheltui fondurile europene
» Micro şi nano-electronica europeană
» Către reţeaua portuară europeană
» Protecţie a victimelor hărţuirii şi violenţei la nivel european
» Miercuri 29 mai: Noaptea Literaturii Europene revine la Bucureşti
» Agenda săptămânală a Comisiei Europene şi a Parlamentului European
» 26 mai - 2 iunie: Săptămâna europeană a tineretului
» Rapoarte anuale: OLAF şi Avocatul Poporului European
» 8 recomandări specifice pentru România 2013
» Uniunea Europeană și Fundația Bill & Melinda Gates parteneriat împotriva bolilor sărăciei
» Agenda Digitală europeană: nu trebuie să batem pasul pe loc
» Schimb automat de informatii de la 1 ianuarie 2015 privind: veniturile profesionale, onorariile directorilor, asigurările de viață, pensiile, proprietatea, plus dividendele, câștigurile de capital, alte forme de câștig financiar, soldurile conturilor
» Proiect pilot privind privind limbajul semnelor
» Sistemul eCall ar salva anual viața a 2500 europeni
» Întrevedere Dacian Ciloș - Iurie Leancă la Bruxelles
» Plan de lucru al UE pentru sport pentru perioada 2011-2014
» Comisarul european Johannes Hahn va inaugura șantierul laserului de la Măgurele și podul Calafat-Vidin
» Ferestre spre Europa la Reprezentanța CE în România
» Start în competiție:premiul anual al UE pentru jurnalism în domeniul sănătății
» Comisia cere ROMÂNIEI să respecte normele UE
» Șomajul tinerilor și IMM-urile - pe agenda următorului Consiliu European
» Porturile europene au un potențial imens
» Și Botoșani ar putea candida: Capitala europeană verde din 2016
» Agenda săptămânală a Comisiei Europene şi a Parlamentului European
» Alianța europeană pentru ucenicii s-a lansat în Germania
» Dintr-o listă de sute de proiecte de mediu din țări europene nu am găsit niciunul din România
» Europa are nevoie de o cultură a salvării și redresării în materie de insolvență
» Mobilitate urbană cu Comisia Europeană
» Grafic: România în coada listei cu plecările studenților din programul Erasmus
» Invitație a conferinţa internațională cu titlul Procesul extinderii Uniunii Europene
» Europenii vor viteză pe Internet
» Peste 22 miliarde euro investiții în inovarea europeană
» Mecanism european comun de supraveghere pentru băncile din zona euro
» Fondurile structurale 2014-2020: nu e timp de pierdut!
» Internetul viitorului în UE: 100 milioane euro pentru 1000 de întreprinderi novatoare
» Învățământul superior european în lume și Erasmus +
» 23 august - Ziua comemorării victimelor totalitarismului
» Germanii se simt europeni, dar nu cunosc destul de bine drepturile pe care le au în calitate de cetățeni ai UE
» România prima de la distanță în topul fraudelor cu fonduri UE
» Mini Europa Maramureș pe lista finaliștilor RegioStars
» Un film al regizorului Corneliu Porumboiu la Festivalul Internațional de Film de la Locarno
» România printre cele mai mici tarife din UE la telefonia mobilă
» Prioritățile Parlamentului în a doua jumătate a anului 2013
» Internetul pe mobil cam scump pentru români
» Cultura europeana la ea acasă
» Concursul tinerilor traducători Juvenes Translatores: start la înscrieri - 1 septembrie – 20 octombrie
» Start în competiție:Capitala europeană a inovării
» Sectorul bancar paralel, considerat vinovat de criza financiară mondială, supus unor noi norme
» UE la Summitul G20 de la Sankt Petersburg, 5-6 septembrie: mandatul încrederii
» Raportul anticorupţie al Uniunii Europene
» Sectoarele care oferă cele mai bune șanse de a găsi un loc de muncă în UE
» Dunărea - pe lista îmbunătățirii principalelor căi navigabile interioare din Europa
» Presedintele Barroso: discursul despre starea Uniunii
» UE - continentul conectat fără taxe de roamnig și majorări
» Grafice: Locul României în Europa inovării
» Orașe din România înscrise în Săptămâna Europeană a Mobilității
» Etnobotanicele și substanțele psihoactive luate în vizor de UE: grafice și tabele
» Piața UE se va putea deschide complet pentru vinurile din Republica Moldova
» Începând de mâine: Comisarul European Dacian Cioloş, va fi prezent în România
» Educație deschisă în Europa către competențele informatice
» Foto prezentare: Ioana Parvulescu - între castigatorii editiei 2013 a Premiului UE pentru Literatura
» Foto prezentare: Ioana Parvulescu - între castigatorii editiei 2013 a Premiului UE pentru Literatura
» 660 de milioane de eurode la UE pentru 284 de oameni de știință
» Azi: Reluarea plăților în cadrul Programului Operațional Sectorial "Creșterea competitivității economice" (POS CCE)
» Consultare publică: protecţia transfrontalieră a consumatorilor
» Harta: Noile coridoare de transport europene ocolesc Botoşanii
» Eficienţa energetică: aviz motiva României
» România: 87 la sută conectată la Internet cu bandă largă
» 3 iniţiative europene x 1 milione de semnături fiecare
» Mai puţine pungi din plastic subţiri care sufocă mediul
» Declaraţia comună a FMI şi Comisiei Europene: în linii mari e bine!
» Grafice: Europa se redresează lent, somajul rămâne
» 7-8 noiembrie: Comisaru European Dacian Cioloş vine din nou în România
» Cazul porumbului Bt modificat genetic
» Angajamentul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20%
» Oraşul Piteşi în competiția Capitala Europeană Verde
» 35 de milioane euro de la UE destinate promovării produselor agricole în Uniunea Europeană și în țările terțe
» Iniţiativa Europeană pentru Pluralismul Media susținută și de o româncă
» Regiunile - motoare de creștere prin specializare inteligentă
» Declaratia presedintelui Barroso privind extinderea spatiului Schengen
» Guvernanţa economică a Uniunii Europene pe înţelesul tuturor
» Paradox? Marea majoritate a românilor consideră că nu sunt informați în domeniul științei și tehnologiei, dar nici nu sunt prea interesați de evoluțiile din domeniu
» Moldova la poarta Europei: în direct declaraţii de presă comune la nivel înalt
» Ultima zi: Înscrierile pentru concursul “Reporter European”,
» Europa, România, microbii și antibioticele
» Declarația președintelui Barroso după întâlnirea cu Victor Ponta și Iurie Leancă
» Erasmus + 14,7 miliarde euro pentru 4 milioane de europeni
» Programul Europa Creativă - finanțare pentru cel puțin 250.000 de artiști și profesioniști din domeniul culturii
» Investigatie a CE in Romania in ce priveste jocurile de noroc on-line
» Grafice,ilustrații: Un bilion de euro pentru viitorul Europei
» Comisarul European Dacian Cioloș: O zi importantă pentru agricultorii europeni
» Sprijin pentru ţările în curs de dezvoltare
» România - beneficiar net de fonduri europene
» Dreptul la liberă circulație este unul dintre cele mai prețuite drepturi în UE
» Dreptul la un proces echitabil şi prezumția de nevinovăție
» Ziua României se va serba în avans la Comisia Europeană
» Dacian Cioloș: Parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană - un moment cu adevărat istoric
» Reporter European 2013 - premiile
» Stagii de calitate pentru tineri
» Testele PISA: elevii europeni şi români pe tabloul competenţelor la mate, ştiinţe şi lectură
» Recomandări UE pentru integrarea romilor
» Disparitatea salarială femei - bărbați în UE / femeile lucrează 2 luni pe gratis
» Programul UE Orizont 2020 pentru cercetare și inovare
» Programul Europa Creativă - ghidul, video
» Angela Filote - noul șef al Reprezentanței CE în România
» Noile drepturi europene pentru consumatori
» Codul de conduită european privind principiul parteneriatului
» Tinerii în Europa - studii superioare
» La vot pentru alegerile europarlamentare!
» Ghid practic privind serviciile sociale UE
» Liberalizarea vanzarii terenurilor agricole și Ungaria
» UE și economia socială
» Terorismul și extremismul - o amenințare gravă și în creștere
» Stop extinderii extremismului în UE
» Raportul pe anul 2013 privind situaţia socială şi a forţei de muncă în UE
» Comisarul european Dacian Cioloș în Republica Moldova pe 23-24 ianuarie
» Rapoartele MCV România şi Bulgaria - 22 ianuarie 2014
» Pentru renaşterea industrială europeană
» Garanţiile cerute de UE pentru exploatarea gazelor de ştist
» Un nou pact pentru Europa în materie de protecție a datelor
» Reforma băncilor europene
» Dreptul la vot și liberă circulație - 5 țări europene atenționate de Comisie
» Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine
» Pentru un sistem bancar mai sigur în Europa
» Corupția - o provocare pentru Europa
» Corupția, România și Europa
» Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine - lapte și fructe în școli
» Programul cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană rămâne, în linii mari, în direcţia cea bună
» Video: Campania „Generation Awake” pentru protecția mediului
» Juvenes Translatores 2013-2014: Câștigătoarea din România, Andreea Florina Săndiță din Slatina, jud. Olt
» Tabel comparativ: Normele comune privind aspecte legate de detenție în Europa
» Expo Dacian Cioloș la Bruxelles: România, oameni și locuri
» Agenda vizitei comisarului european Dacian Cioloş 10 – 12 februarie 2014
» Românii cunosc bine numărul european de urgenţă 112 marcat azi, 11.2.2014
» Bloguri speciale pentru tineri şi adulţi de Ziua mondială a Internetului sigur
» În direct prin satelit declarații de presă comune Jose Manuel Barroso si Traian Basescu
» Video: declaratii de presa sustinute de presedintele Barroso si presedintele Băsescu
» Românii dezavantajați de roamingul la nivel european
» România atenţionată pentru gropile de gunoi ilegale, necurățarea iazurilor de decantare și tarifarea incorectă pentru utilizarea infrastructurii feroviare
» Declaratia presedintelui CE Barroso despre pachetul de asistenta pentru Ucraina
» Dialogul cetățenilor cu comisarul Cioloș de la București
» Dacian Cioloșazi la București: un nou dialog cu cetățenii despre viitorul Europei
» Stop pescuitului cu setci în derivă
» Sprijin pentru filmele romanesti si cele europene vor prin programul MEDIA
» În România au fost înregistrate sute de plângeri privind respectarea drepturilor pasagerilor în domeniul transportului aerian
» Proiectul de cooperare Romania-Serbia "Telediag" - telemedicină la granița româno-sârbă
» dezbaterea „O nouă viziune asupra Europei”
» Concurs de fotografie „Zoom pe Diversitate“
» Certificatul lingvistic european – ediţia 2014
» REGULAMENTUL CONCURSULUI NAŢIONAL DE FOTOGRAFIE “Zoom pe Diversitate”
» România vizată de cinci decizii privind încălcarea legislației UE
» Aproape 100 milioane de euro - locurile de muncă pentru tinerii din România
» Pentru o economie fără deșeuri
» Granturi europene: Calendarul termenelor - limită iulie 2014
» Programul lui Junker
» Jean-Claude Junker ales Președinte al Comisiei Europene
» Euro - cine urmreză
» Sprijin pentru depozitarea unor produse lactate interzise la export în Rusia
» Eurobarometru: atitudinea europenilor fata de protectia mediului
» Garanţia pentru tineret: proiecte pilot în Alba şi Neamţ
» Muncitorii disponibilizați de la Mechel Campia Turzii vor primi ajutor din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG)
» Dacian Cioloș va participa duminică, 14 septembrie, la RuralFest
» Comisia Europeană Junker: Prezentare, portrete, statistici
» RuralFest cu Comisarul European Dacian Cioloş
» Audierile pentru comisari
» Săptămâna europeană a mobilității 2014
» Întreprinderile UE găsesc greu lucrători competenți
» Fermele de familie - nucelu al dezvoltării agriculturii durabile
» Premiul UE pentru debutanți în literatură 2014 - niciun român
» omisarul european pentru politică regională, dna Corina Crețu vizitează România
» Declarație la încheierea misiunii comune FMI/CE în România
» Vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, vor efectua luni, 15 decembrie, o vizită oficială în România
» Gala Fondurilor Structurale
» Ofensiva pentru investiții
» programul de lucru pentru 2015 al Comisiei Junker
» Cercetatori romani selectionati pentru granturi ale Consiliului European pentru Cercetare
» Romanii au o imagine pozitiva despre UE si privesc cu optimism viitorul acesteia
» Romania va avea crestere economica sustinuta in urmatorii doi ani
» Fondul social european: investiții de peste 650 de milioane pentru dezvoltarea administrației și a sistemului judiciar din România
» Fondul social european: investiții de aproximativ 5 miliarde de euro în capitalul uman al României
» Uniunea Energetică Europeană
» România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice
» 10 - 12 martie: Comisarul european pentru politici regionale, dna Corina Crețu, va efectua o vizită oficială în România
» Comisarul european Corina Creţu: De la marea Unire la Marea Integrare europeană
» Eurobarometru: Românii - 74 la sută încredere în Uniunea Europeană
» Platformă pentru schimburi de experienţă şi de bune practici
» 24 milioane de euro pentru azil, migraţie şi integrare
» Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, vine miercuri, 8 aprilie la Bucureşti
» De 8 aprilie, Ziua Internaţională a romilor
» Calea României către zona Euro - calitatea
» Cheltuirea fondurilor rămase din cadrul perioadei 2007 – 2013 rămâne o provocare majoră
» Previziuni UE pentru România în următorii 2 ani: creștere economică robustă
» Românii, Europa și Internetul
» Comisarul european Corina Creţu efectuează o vizită în Bulgaria
» 35 miliarde euro pentru salvarea Greciei
» Ajutor de 8,5 milioane de euro de la UE pentru victimele inundațiilor din România - 2014
» 75 milioane de europ de la UE pentru Programul de cooperare transfrontalieră România-Serbia
» Juvenes translatores 2015 - înscrieri
» Concursul Reporter şi blogger european 2015
» S-au deblocat plăţile programelor "Competitivitate Economică" și "Mediu"
» Masa rotundă: Piața unică digitală în România,
» Comisarul european pentru comert Cecilia Malmstrom în vizită la Bucuresti
» Doar 8 zile până la termenul-limită al concursului REPORTER ȘI BLOGGER EUROPEAN
» Buletin de Europa #38
» Acord comun în 17 puncte privind migraţia pe ruta balcanică (engl.)
» Adio roaming!
» eBuletin de Europa #39 -
» Ghid pentru achiziții publice de la Comisia Europeană pdf
» România și-a îmbunătățit performanțele economice
» Comisarul european Corina Creţu: intervenții la nivel european pentru victimele Colectiv
» Doua noi state membre UE ofera ajutor victimelor din clubul Colectiv
» Buletin de Europa #40
» Mecanismul de soluționare unic intră în vigoare

Comentarii:

Travispl a scris, Joi, 12 Noiembrie 2015, 09:29:24 :

This is a very interesting item.
We offer low drug in http://trental.er-webs.com shop.

Travispl a scris, Sambata, 14 Noiembrie 2015, 01:37:57 :

I get much of interesting.
Buy best med you can on website

MerieD.B. a scris, Sambata, 14 Noiembrie 2015, 05:54:13 :

It`s is a very informative item.
In our on-line Apteka cheap cost for drugs. See more to lopid website.

GeorgeF.M. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 04:33:57 :

I have much of new things.
We offer cheapest drugs in motrin shop.

PetrK.P. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 05:35:58 :

This is a very informative site.
Cheapest no prescription medicines in cheap zestril online shop.

MerieO.I. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 17:12:19 :

This is a very great blog.
We offer cheapest medicines in cheap sinemet shop. In on line Apteka best cost for medicines. See more to cheap imusporin online shop. Order low drug you can on serophene online

Alte articole
» Din EUROPARLAMENT: Galerii foto - Parlamentul European
» Din EUROPARLAMENT: Infografice - Parlamentul European
» Din CăUTăM PARTENERI : Greece: Crisis Observatory
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Ziua Europei cu Reţeaua Europe Direct România
» Din CETățENIA EUROPEANă: Implicarea reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor (partenerii sociali) în reformele guvernamentale
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Concurs de lectură
Cartea verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Euro-mărțișoare 2013
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Ziua Europei 2012 la Botoşani
» Din COMISIA EUROPEANă : Proiectul „IRIS III”: 5 milioane Euro, Dunărea şi România
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Super Euro Direct, 17 mai
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Drepturile dumneavoastră în calitate de consumator
Broşură editată de Comisia Europeană
» Din COMISIA EUROPEANă : Şcoala cu clasele I–VIII Româneşti, Botoşani a primit Certificatul European Language Label
Azi, la Reprezentanţa Comisiei Europene
» Din ULTIMA ORA: Audierea lui Dacian Cioloş
La Parlamentul European
» Din ULTIMA ORA: Preambul: Audierea lui Dacian Cioloş
» Din MAI 2009: Expoziţia virtuală STUDE
» Din APRILIE 2009: Parteneriate europene
» Din MARTIE 2009: Ştafeta TINERI UNIŢI DIRECT SPRE EUROPA
Comunicat de lansare
» Din MARTIE 2009: Discuţie on-line cu Comisarul Meglena Kuneva
Despre drepturile consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Conferinţa de presă
De Ziua Consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Martisoare electorale europene
Acţiune a Centrului Europe Direct Botoşani sub deviza: Alegeri Europene - TU DECIZI!
» Din FEBRUARIE 2009: Seminar la Hotel Hilton Bucureşti
Centrele de informare EUROPE DIRECT
Unica responsabilitate pentru continutul site-ului revine autorilor, iar Comisia Europeana nu este raspunzatoare pentru utilizarea sub orice forma a informatiilor continute in site.